Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2015 / Landsbygdens Folk
Nytt EU-förslag hotar ekologisk växthusodling
En detalj i förslaget kan emellertid ställa till med problem för den ekologiska växthusodlingen i norr. Utskottet vill inte tillåta användningen av odlingsbäddar, som används för att förlänga säsongen i kyliga klimat.
Parlamentets rapportör, tysken Martin Häusling, hade föreslagit att odlingsbäddar ska tillåtas norr om den 60:e breddgraden. Men undantaget drogs tillbaka av rapportören och skuggrapportörerna.
Krukodling jämte kruka som är avsedd direkt för konsumenter ska ändå vara tillåten. Detta gäller exempelvis örtkrukor, kruksallat etc. Växtunderlaget ska vara naturligt och godkänt för ekologisk odling.
I de sydligare delarna av Europa motsätter man sig odlingsbäddar, eftersom de inte ger naturlig jordkontakt. Grundtanken är att rötterna borde nå grundvattnet. Men metoden är inte gångbar i nordliga länder med sin tjäle.
I utskottet röstade 5 av 42 medlemmar mot odlingsbäddarna. I Sverige blossade genast en häftig debatt upp om saken. Den svenska EU-parlamentarikern Frederick Federley (Centerpartiet) vill lobba för saken. Han efterlyser undantag för Sverige och Finland.
EU:s jordbruksministrar godkände rådets förslag till ekoförordning redan vid sitt möte i juni.
Nu fortsätter processen med trepartsförhandlingar mellan parlamentet och rådet. Under förhandlingarnas gång kan det ännu ske förändringar. Parterna räknar med att trepartsförhandlingarna borde vara avslutade inom detta år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab