Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2015 / Landsbygdens Folk
Patentskydd på tomater väcker häftig kritik i EU
Den europeiska patentlagstiftningen förbjuder patent på både växtsorter och förädlingsmetoder. Trots detta började Europeiska patentverket EPO i mars följa en ny praxis som öppnar vägen för patent på konventionellt korsade växter.
Enligt det europeiska patentavtalet ska växter som har förädlats genom korsning inte beviljas patent. Men EPO:s utvidgade besvärskammare beslöt i mars att en broccoli och en tomatsort med hälsofrämjande egenskaper kan patentskyddas.
De aktuella sorterna har korsats med biologiska metoder utan insats av genmodifiering. EPO:s linje innebär en markant avvikelse från tidigare praxis att inte godkänna sådana patent.
Avgörandet i EPO:s utvidgade besvärskammare har väckt stor uppmärksamhet. Tolkningen befaras öppna vägen för en flod av patent på växter som har utvecklats med hjälp av biologiska förfaranden.
Detta återspeglas av att en biologiskt utvecklad tomatsort från Syngenta nyligen beviljades patentskydd. Frukterna innehåller förhöjda mängder sunda och naturliga flavonoider. Patentet omfattar planta, frukter och frön.
Flera liknande patentansökningar uppges redan stå i kö från Syngenta och Monsanto. Enligt den tyska organisationen Deutscher Naturschutzring handlar det om tomater, paprika, blomkål, morötter och sallat.
Europeiska patentverket är ingen EU-institution i ordets egentliga bemärkelse. Patentverket upprätthålls av de medlemsländer som ingår i det europeiska patentavtalet. EU:s medlemsländer kräver nu klara besked om den inslagna linjen.
Nederländerna har redan aviserat politiska initiativ på EU-nivå. Tyskland och Frankrike efterlyser också förklaringar. Den tyska regeringen ändrade nyligen landets patentlagstiftning, som entydigt förbjuder patent på konventionella växter och djur.
Europeiska patentverket kan bevilja patent i alla medlemsländer. Det räcker med en enda ansökan. Patentsökanden ska betala avgifter i de länder där man vill att patentet ska gälla. Patentverket har sitt huvudkontor i München.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab