Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2015 / Landsbygdens Folk
USA chockhöjde tullen på EU-smör
USA-regeringens argument är att importen av smör från tredje länder har passerat en smärtgräns. Detta förutsätter ett höjt gränsskydd för att skydda den inhemska produktionen.
Under loppet av detta år har EU:s export av smör till USA nästan fördubblats. Smöret importeras framför allt från Irland, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Finland. Valio började exportera smör till USA så sent som i början av detta år.
I USA har det blivit vanligare att ersätta växtfetter med smör. Detta har snabbt ökat konsumtionen och importen av smör. USA varnade redan i juni för en tullhöjning om mängderna fortsätter att öka.
Nu har importen passerat det fastslagna tröskelvärdet på 9.400 ton smör. USDA reagerade genast med en höjning av importtullen från omkring 1,5 USD per kg (ca 1,33 euro) till 2 USD per kg, (ca 1,78 euro). Tullen på grädde stiger också.
Tullhöjningen berör alla exportländer som inte ingår i Stillahavsavtalet TPP, som USA nyligen ingick med elva länder kring Stilla Havet, bland dem Australien, Nya Zeeland, Kanada och Mexiko. De fortsätter att exportera till USA med oförändrade villkor.
Den europeiska mejeriorganisationen European Dairy Association kritiserar USA-regeringens tullhöjning. Enligt EDA finns det ingen anledning att införa tullen, eftersom priset på smör är stabilt i USA.
De nya importtullarna på smör gäller åtminstone fram till slutet av detta år. USA:s höjda gränsskydd drabbar kännbart Irland. Mejerikoncernen Kerrygolds smör har på ett år ökat sin USA-export med en tredjedel.
De irländska kooperativens paraplyorganisation ICOS har reagerat irriterat på den nya USA-tullen. Enligt irländarna är USA-regeringens signaler om frihandel allt annat än positiva, med tanke på de fortsatta TTIP-förhandlingarna.
Den nya Copa-ordföranden Martin Merrild kritiserar också USA:s handlande. Enligt Merrild ger den höjda smörtullen skäl att betvivla USA:s engagemang för en fri handel. Det finns ingenting som rättfärdigar detta steg.
Merrild konstaterar att EU exporterar smör till USA i mycket små mängder. Han tillägger att Europa fortfarande inte har fått chansen att exportera större mängder nötkött till USA, trots att de amerikanska myndigheterna formellt har givit sitt tillstånd.
Å andra sidan anser Merrild att EU och USA måste fördjupa samtalen om TTIP-avtalet. Han understryker att TTIP skulle ge många fördelar för båda parterna. USA är EU:s viktigaste handelsparter, påminner Merrild.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab