Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2015 / Landsbygdens Folk
Guld i mathantverks-SM glad överraskning
I Sverige är det kunskapscentret Eldrimner som arrangerat svenska mästerskap i mathantverk, sedan några år öppna också för deltagare från andra nordiska länder. Över 150 företag deltog med nästan 450 produkter.
I år var det Finland (inräknat Åland) som gjorde bäst ifrån sig av grannländerna: Ett guld, ett silver och ett brons.

Guld för saft
Guldmedaljen gick till Margot Wikström från Nagu i klassen Saft. Hon har förädlat egna produkter på gården i Tackork i ett tiotal år, men också deltagit i och själv ordnat och lett kurser i mathantverk. Men det här var första gången hon deltog i SM.
- Jag har inte känt att jag har haft någon produkt som är tillräckligt bra, som riktigt når fram.
Desto större var hennes förtjusning över att hennes fläderblomssaft faktiskt tog guld, den enda guldmedalj som gick utanför Sverige och det andra genom tiderna till Finland.
- Och det med flädersaft, som är bland det svenskaste som finns, myser hon.
Guldet var delat med en jordgubbssaft från Skåne.
Den åländska silvermedaljen var för Bomarsundskorv tillverkad av Smakverket Ab, och bronsmedaljen till Skogsjö gård i Munsala för en färskkorv med smak av spiskummin.
Bedömningen gjordes av en jury med blindprover.

Kunskapen är halva maten
Tävlingen som hölls i Östersund var kombinerad med flera dagars seminarier och mingel. Det fanns också möjlighet att få respons och mera detaljerade bedömningar av tävlingsdomarna efteråt.
- Det är viktigt för då kan man få råd om hur man skall vidareutveckla sina produkter. Familjer och bekanta kanske säger att en sylt är god, men det räcker inte.
Mathantverksprodukterna görs utan moderna tillsatsämnen.
Eftersom det är en lång process att ta fram en ny god mathantverksprodukt så gör företagarna som vill delta i FM i mathantverk (som på finska kallas artesaaniruoka) klokt i att börja förbereda sig nu redan, säger Ann-Louise Erlund.
Också den finländska tävlingen kommer att omges av workshopar och föredrag i flera dagar.
Föredragen slås fast så sent som möjligt för att vara aktuella, men tävlingsklasserna har man redan börjat diskutera. Förmodligen inkluderas vissa finländska specialiteter, som syrat rågbröd och piroger.
I arrangemangen deltar nätverket Äkta smak - Aitoja makuja. Tävlingen går på finska och svenska.

TEXT & FOTO
Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab