Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.10.2015 / Landsbygdens Folk
Regeringen satsar en halv miljard euro på matsektorn
- Under dagarna kommer vi att skapa en bild av hur vi kan bidra till den bioekonomiska tillväxten. Detta är en utmärkt möjlighet att intensifiera samarbetet och förankra projekten, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Några konkreta förslag på hur spetsprojektet ska genomföras i praktiken finns inte ännu. Men de centrala temaområdena börjar vara klara. Regeringen ska till exempel satsa 500 miljoner euro på matsektorn för att förbättra den inhemska matproduktionens lönsamhet.
- Alla insatser fokuserar på att förbättra konkurrenskraften inom primärproduktionen och hela matsektorn. Att förbättra handelsbalansen genom att öka exportvärdet är också ett konkret mål, säger Tiilikainen.
Enligt jord- och skogsbruksministeriet var fjolårets värde av den finska livsmedelsexporten 1.562 miljoner euro, medan importvärdet var 4.767 miljoner euro. Underskottet i bytesbalansen var sålunda cirka 3.200 miljoner euro.
- För att förbättra handelsbalansen behöver man öka den inhemska efterfrågan. Det sker genom konsumentinformation samt utbildning av och information till matkedjans yrkesgrupper. Den offentliga sektorn använder årligen ca 350 miljoner euro för att köpa mat och råvaror. Därför ska man stärka upphandlingskompetensen och fortsätta arbetet med att utveckla och informera om kvalitetskriterierna som tillämpas i anbudsförfarandet.
En annan välkommen nyhet är att regeringen vill förbättra matkedjans funktion genom att förenkla tillstånds- och anmälningsprocesserna och avveckla normer.
- Livsmedelslagen ska ses över som en helhet och genom enskilda författningar. Resurserna ska användas för det arbete med att gå igenom och avveckla författningar som ger störst effekt, säger Tiilikainen.

Investeringarna ska tryggas
Jordbruks- och miljöminister Tiilikainen betonade också vikten av att det också i framtiden sker investeringar inom jordbruket. Regeringen vill trygga fortsatta investeringar dels genom att skjuta 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond Makera.
- Med fondmedlen ska finansieras investeringar som förbättrar jordbrukets konkurrenskraft, miljöns tillstånd och djurens välbefinnande samt effektiviserar användningen av förnybar energi i jordbruket. Till skillnad från flera andra sektorer genomförs jordbruksinvesteringarna i glesbygder, vilket stärker en regionalt balanserad utveckling.
- I jordbruket och trädgårdsodlingen har på årsnivå investerats upp till 1,2 miljarder euro. En stor del av de här investeringarna hade blivit ogjorda utan investeringsstöd. Jag ser investeringar som en slags drivkraft som håller jordbrukets produktivitetstillväxt i gång och därför är det viktigt att vi tryggar investeringarna, säger han.
Inom ramen för spetsprojektet bioekonomi och ny miljöteknologi eftersträvar regeringen också att befrämja användningen av virke.
- Vi vill skapa ett marknadssug och öka användningen av virke, säger Tiilikainen.
Tiilikainen betonar att han har en stark tro på att föra de olika spetsprojekten i hamn. Nästa år ska förslagen behandlas i riksdagen och under 2017 ska de genomföras.
- År 2017 ska spetsprojekten vara igång på allvar, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab