Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.10.2015 / Landsbygdens Folk
Yle gör barnserie på finlandssvensk bondgård
- Det är inte många som ens har besökt ett jordbruk. De vet inte varifrån maten kommer.
Också producent Henrietta Clayhills från Vågamedia som gör serien är överens om att kopplingen till landsbygden ofta saknas.
- Barn som bor i storstäder har kanske aldrig klappat en kossa eller sett en skördetröska. Här vill vi handgripligen visa hur allting fungerar på en bondgård och aktivera barnen att tänka på ett annat sätt. Det behövs inte invecklade spel för att ha roligt.
Serien är halvdokumentär vilket betyder att varje avsnitt har ett manus och att huvudpersonerna får regi, men att det gärna också får uppstå spontana situationer. Henrietta hoppas att serien också ska väcka ett intresse för själva jordbrukaryrket.
- Idén till serien kom från Margas son Jim som också spelar huvudrollen i serien. Han har många leksakstraktorer och vill gärna bli bonde när han blir stor. Många barn kanske inte ens är medvetna om att det finns en möjlighet för dem att bli jordbrukare.
Genom serien får barnen lära sig om allt från sådd till skörd, och bland annat följa med när en kalv föds.
- Vi gör också delar för webben där barnen lär sig känna igen de fyra sädesslagen, olika djurläten och hur man kan ta sig in i en traktor på olika påhittiga sätt, berättar Henrietta.

SLC-bonde i huvudrollen
Marga hade tidigare intervjuat Mårten Holmberg för Närbild på FST och var säker på att han var bonden hon sökte. Han har både åkrar, skog och djur och har dessutom erfarenhet av att stå framför kameran. Mårten själv var inte helt övertygad.
- Marga ringde och bad mig vara med, men jag tackade först nej. Men hon frågade på nytt och på nytt tills jag gav upp, säger Mårten.
Mårtens syskonbarn som blev erbjudna en roll i serien var dessutom så ivriga att Mårten inte kunde göra dem besvikna.
- Snarast funderade jag på hur tiden skulle räcka till. Dessutom känns det lite blygt framför kameran. Men man vänjer sig vid allt.
Vädret var inte det mest gynnsamma vilket tillförde problem.
- Inspelningarna från sådden fick vi göra på grannens åker, berättar Mårten. Men han var riktigt nöjd med lite gratis arbetskraft.
Trots många långa inspelningsdagar har Mårten lyckats sköta jobbet på gården vid sidan om inspelningarna. Han tycker satsningen har varit värd det extra besväret.
- Kanske serien lite förskönar jordbruket, men vi vill ju ge en positiv bild av yrket för att väcka barnens intresse.
Vad Mårten ska göra med publiciteten han får har han inte funderat på.
- Det skulle ju löna sig att öppna en gårdsbutik eller ett café. Det finns mycket möjligheter på en bondgård.
Pengar är trots allt inte det som motiverar Mårten. Att vara jordbrukare är så mycket mera, vilket han hoppas att förmedlas i serien.
- Visst är den ekonomiska situationen pressad för lantbruket, men jag trivs. Det här har jag gjort sedan jag var barn. Inte skulle jag vilja jobba med någonting annat.

TEXT & FOTO
Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab