Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.10.2015 / Landsbygdens Folk
Enighet till slut om stillahavsavtalet
De viktigaste handelsnationerna inom avtalet är USA, Japan, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Mexiko, Singapore, Chile och Malaysia. Frihandelszonen omfattar dessutom Vietnam, Brunei och Peru. Kina är däremot inte part i avtalet.
USA:s president Barack Obama är en av de ivrigaste påskyndarna av TTP-avtalet. USA betraktar frihandelszonen som ett viktigt instrument som motvikt till Kinas växande ekonomiska inflytande.

Gräl om mjölk
Häftiga gräl hör till rutinen då regeringar försöker avveckla handelshinder. TPP är inget undantag. Kanada och Nya Zeeland har nitiskt värnat sina intressen i förhandlingarna om mejeriprodukter.
Kanada har varit ovillig att urholka gränsskyddet för sin mejerimarknad och den inhemska produktionen av fågelkött. De kanadensiska miljöproducenterna skyddas av höga tullar. Nya Zeeland hade helst sett att gränsskyddet för mjölkprodukter helt avskaffas.
USA och Australien har grälat häftigt om handelsbestämmelserna för socker. Australien vill exportera mer socker till USA, men USA:s rörsockerproducenter har inte gått med på konkurrens från det södra halvklotet.
Nu har regeringarna enats på ett sätt som får alla att framstå som vinnare. Kanada går med på att öppna sin mejerimarknad, men måste inte ge efter så mycket som producenterna hade befarat.
Andra TPP-länder får nu tillträde till 3,25 procent av Kanadas mejerimarknad och 2,1 procent av marknaden för fjäderfä. I gengäld öppnas jordbruksmarknaderna i Asien för nötkött, griskött och spannmål från Kanada.
Nya Zeelands mjölksektor utryckte en viss besvikelse efter förhandlingarna. Mejeritullarna avvecklades inte som man hade önskat efter motstånd från Kanada, USA och Japan. Men avtalet är bättre än inget avtal alls, anser man i Nya Zeeland.

USA köper socker från Australien
Australiens sockerindustri är en av vinnarna i förhandlingarna. Australien får framöver höja sin export av socker till USA med 65.000 ton årligen. USA får för sin del ett större tillträde till den attraktiva japanska marknaden.
Japan höll långt fast vid sina importbegränsningar, men måste bevilja USA en tullfri årlig importkvot på 50.000 ton ris. Australien får tullfritt exportera 6.000 ton ris till Japan. Kvoterna kan senare höjas. Japan måste också sänka tullarna på nötkött.
Parterna har också tvistat om andra frågor utom jordbruket. Patentskydd för vissa läkemedel och exporten av japanska bilkomponenter till USA är exempel på områden som har föranlett stora meningsskiljaktigheter.
Avtalet måste nu godkännas av respektive länders parlament. Det kan bli en knepig fråga, eftersom överenskommelsen fortfarande möter stark kritik i bland annat USA, Kanada och Japan.
I Japan protesterar den starka jordbrukarlobbyn. Det förestående valet i Kanada är en osäkerhetsfaktor och i USA är TPP en ömtålig fråga i kongressen. Kritiker befarar att avtalet kommer att kosta USA arbetsplatser i flera låglönebranscher.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab