Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2015 / Landsbygdens Folk
SLC:s styrelse protesterar mot försämrad avbytarservice
Det här har regeringen inte alls beaktat. I stället drabbas systemet bara av ytterligare åtstramningar, anser SLC:s styrelse. Detta är inte normalt budgetförfarande.

Även andra villkor skärps
Utöver att rätten till vikariehjälp begränsas och jordbrukets självriskandel höjs, så skärps även övriga villkor för att anlita avbytarservice. I framtiden skulle rätten således förutsätta en LFÖPL-inkomst på minst 10.000 euro eller att det dagliga arbetet inom djurhållningen tar minst fyra timmar i anspråk.
Gårdar med en produktion under 8 djurenheter skulle inte ha rätt till avbytarservice. I dag går gränsen vid 4 djurenheter. Det antal dagar producenterna på gården måste hålla ledigt samtidigt stiger till 22 mot 20 dagar nu och avgiften för den avgiftsbelagda avbytarservicen kommer att stiga till 16 euro per timme. I dag är avgiften 11,60 euro per timme.
När det gäller dem som själva organiserar avbytare skulle bara tjänster av sådana som är förskottsinnehållningsregistrerade ersättas.
Dessutom skulle det inte längre vara möjligt att ha en avbytare i arbetsförhållande. Avbytarersättningen måste man i framtiden betala direkt till det företag som ordnar med avbytarservicen. Den här sista ändringen beror på EU:s regelverk om statsstöd.
Tillsammans med redan genomförde åtgärder samt följderna av strukturutvecklingen kommer alla de här skärpningarna att medföra en inbesparing på nästan 40 miljoner euro jämfört med anslaget i årets budget och inte 20 miljoner så som ministeriet angett i utkastet till propositionen, konstaterar SLC:s styrelse.
Det betyder också att summan på 170 miljoner euro i nästa års förslag till statsbudget inte skulle gå åt.
Enligt budgetpropositionen ska man spara in sammanlagt 20 miljoner euro på själva avbytarservicen och 3 miljoner på förvaltningskostnaderna.
I fall förslaget förverkligas enligt det utkast som social- och hälsovårdsministeriet berett torde det betyda att avbytarpersonalen minskar med hela 40 arbetsår.

Nationella stödet otillräckligt
Om budgetpropositionen i övrigt bedömer dessutom SLC:s styrelse att årets summa för det nationella stödet till jordbruket inte räcker för att uppnå den helhet i stödpolitiken som var avsikten när CAP2020-reformen genomfördes. Anslaget är nu under 322 miljoner och innebär nedskärningar både i stödet till södra Finland och det nordliga stödet.
När det gäller andra moment kan sägas att sänkningen med 38 miljoner euro av anslaget för miljöersättningar, ekoproduktion, rådgivning och ickeproduktiva investeringar borde kompenseras av att en summa på 43 miljoner väntas bli oanvänd i år och kan användas nästa år.
Momentet för främjande av naturresurs- och bioekonomi har ökat betydligt jämfört med ministeriernas förslag i augusti. Anslaget är nu 16,88 miljoner euro mot tidigare 4,88 miljoner. Det här är en direkt följd av att regeringen i anslutning till budgetmanglingen kom överens om sina så kallade spetsprojekt.
Det har alltså lett till att en summa för att utveckla information och elektroniska tjänster inom skogsbruket på 4 miljoner euro har lagts till samt 2 miljoner för utvecklingsprojekt inom fiskeri och fiskodling. Dessutom har regeringen enats om en summa på 6 miljoner för återvinning av näringsämnen samt skydd av Östersjön och vattendragen.
Sedan tidigare finns försöks- och utvecklingsprojekt inom naturresursekonomi och bioekonomi, utveckling av informationssystem och tillsyn över fiskeavtal för Tana älv på momentet.

Inte stora ändringar
När det gäller andra direkta landsbygdsmoment har några större förändringar inte ägt rum i höstens fortsatta beredning av budgetpropositionen jämfört med de förslag som ministerierna gav ut i augusti.
Det betyder också att summorna för exempelvis rådgivningen och 4H sänks jämfört med årets budget.
Visserligen har det beräknade stödet för vindkraftstariffer nu bantats med cirka 18 miljoner euro sedan i somras.
Nya pengar beviljas inte för det riksomfattande bredbandsprojektet i år. Stöd kan dock ännu beviljas enligt tidigare fullmakter som blivit oanvända. Det torde handla om närmare 31 miljoner euro.
Vad gäller anslaget på 20 miljoner euro i krisstöd enligt regeringens förslag till årets tredje tilläggsbudget förhandlar producentorganisationerna ännu med jord- och skogsbruksministeriet om fördelningen av pengarna.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab