Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2015 / Landsbygdens Folk
Oklart ännu hur det går med Ålands kompensationsförskott
- Vi jobbar på att kompensationsbidraget betalas ut tidigare än planerat under förutsättning att systemutvecklarna i riket hinner bli klara med nya dataprogram. Men vi kan ingenting lova eftersom saken inte ligger i våra händer. Det enda vi kan göra är att försöka skynda på Mavi, säger Högman.
Orsaken till att kompensationsbidraget betalas ut senare på Åland är enligt Högman att Mavi "inte vill processa sitt och landskapskapsregeringens betalningsmaterial samtidigt".
På rikssidan måste man ännu slutföra några moment i dataprogrammens systemutveckling för att kunna överföra betalningsmaterialet från IACS till landskapsregeringens betalningssystem.
- Hinner de bli klara med det nästa vecka så betalar vi ut före 15 oktober, har Sölve Högman meddelat Ålands Producentförbunds ordförande Tage Eriksson.
Också på Åland kommer förskottet att betalas ut till 85 procent i stället för normala 75 procent på grund av jordbrukarnas ansträngda likviditetssituation.
Landskapsagronomen berättar också att programansvariga Leila Lindström vid jordbruksbyrån jobbar på att landskapsregeringen i framtiden ska kunna utnyttja Mavis meddelandefunktion till lantbrukarna.

Många problem med dataprogram
ÅPF-ordföranden Tage Eriksson undrar för sin del hur snabbt Mavi kan fixa de åländska anpassningarna i sitt datasystem.
- Man hoppas ju att det ska ske så fort som möjligt. Men när man hör hur mycket problem det har varit med Mavis program på fastlandet, trots nästan en miljon euro i tilläggsanslag för dataupprustningen, blir man lite tveksam, kommenterar Eriksson, som på tisdagen var på SLC:s styrelsemöte i Helsingfors.
Enligt Mavi betalas den första raten av kompensationsersättningen till alla gårdar som ansökt om ersättning vid den samlade stödansökan våren 2015. I den elektroniska Viputjänsten kan lantbrukarna kontrollera vilka stöd som kommer att betalas till gården under den närmaste tiden.
Vanligen utgör den första raten 75 procent av ersättningen, men EU:s råd för jordbruk och fiske beslutade att andelen nu får vara högre än normalt för att underlätta gårdarnas betalningsförmåga i nuvarande svåra ekonomiska läge.
Husdjursgårdarna får dessutom under våren 2016 en husdjursförhöjning av kompensationsersättningen, men redan i november fortsätter utbetalningarna och då står miljöersättningen i tur.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab