Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2015 / Landsbygdens Folk
Mindre seriösa aktörer försöker utnyttja REKO-ringarna
- Varje ring styrs av en eller flera administratörer som sköter kommunikationen på Facebook. En del administratörer vill ha in så många produkter som möjligt och glömmer kanske att tänka kritiskt. Det gör att en del produkter som inte riktigt motsvarar konceptets regler tas med, säger Snellman.
Han nämner bland annat en fiskhandlare som utöver lokalproducerad fisk tidvis köper in lax från Norge och säljer det inom REKO. Fiskhandlaren har förbjudits av en del administratörer att vara med men aktören har sökt sig till nya ringar och blivit godkänd där.
- Här anser jag att administratörerna helt klart borde säga ifrån. Jag tycker inte det är okej att sälja norsk lax inom REKO. Det strider mot hela grundidén med konceptet, säger Snellman.
Andra exempel är sushi som har blivit populärt i en del ringar. I sushi ingår som bekant ris som inte odlas i Finland. Snellman förnekar inte att det är ett gränsfall men understryker att tillverkaren har gått in för att använda lokal fisk och lokalproducerade råvaror som ingredienser i produkterna.
- Aktören vidareförädlar lokala produkter men riset är så klart ett litet frågetecken. Det här är ett annat exempel som kan diskuteras för jag tycker det är mycket viktigt att själva idén med konceptet inte urvattnas, säger Snellman.
Det finns också andra gränsfall. Snellman tycker det är viktigt att diskutera varifrån köttet i en förädlad köttprodukt härstammar. Är det eget producerat eller inköpt? Detsamma gäller mjölk- och spannmålsprodukter, poängterar han.
- Råvarorna är lokala, men ger det ett mervärde åt de som producerat eller går hela nyttan till förädlaren? Det bästa är när producent och förädlare är samma person, konstaterar han.
REKO har vuxit explosionsartat i Finland och i dag finns närmare åttio ringar med över 75.000 medlemmar. Snellman anser att de här frågorna bör diskuteras och ventileras och berättar att det i november ska ordnas ett seminarium för REKO-administratörer i Seinäjoki.
- Tanken med tillfället är att diskutera sådana här frågor. Det är inget tvång att delta, men jag hoppas på ett stort antal deltagare. Meningen är att diskutera många olika frågor som vilka produkter som kan vara med i konceptet och vilka som inte kan det. Jag ser inte det som ett stort problem, men det är viktigt att vi diskuterar frågorna så att konceptets legitimitet inte undergrävs. Samtidigt är administratörerna konceptets styrka och det är också viktigt att de får känna delaktighet, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab