Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2015 / Landsbygdens Folk
Tyska sockerproducenter kritiserar kopplade EU-stöd
Minimipriserna och de invecklade reglerna för produktionskvoter försvinner. Kvotsocker och utomkvotssocker blir historia. Avregleringen väntas gynna sockerproduktionen i de stora EU-länderna med sina gedigna strukturer.
Tyskland har en stark sockerproduktion som nu trimmas för den nya marknadssituationen. Vid en konferens om sockermarknaden efter 2017 diskuterade nyligen representanter för producenter, sockerindustrin och den sockeranvändande industrin de nya utmaningarna.
Samtliga deltagare betonade att Tyskland har goda möjligheter att upprätthålla en solid sockerproduktion som kan stärkas ytterligare. Detta förutsätter en entydig marknadssituation utan konkurrenshämmande hinder.

Kopplade stöd retar industrin
Kritik mot störande inslag kom bland annat från den tyska sockerindustrins lobbyorganisation WVZ. Organisationens ordförande Hans-Jörg Gebhard ansåg att konkurrensen snedvrids både inom EU och i tredje länder.
Gebhard kritiserade särskilt de kopplade produktionspremierna i vissa medlemsländer. Bland annat har Finland, Polen, Rumänien och Italien valt att koppla stöd till sockerproduktionen. I medeltal är stödnivån cirka 400 euro per hektar.
Gebhard uppmanade politikerna och i synnerhet EU-kommissionen att vidta åtgärder för att avlägsna denna typ av snedvridande konkurrens. Det vore bättre att betala in pengar i en omstruktureringsfond i stället för att försöka upprätthålla produktion i svaga områden.
Jens Schnaps från EU-kommissionens avdelning för marknadsordningar och -analyser betonade att de kopplade premierna är en del av överenskommelsen i CAP-paketet. Kommissionen har inga avsikter att ändra på detta.
Kommissionen planerar inga marknadsingrepp, trots ett lågt sockerpris och jämförelsevis små bestånd av kvotsocker. En nyinrättad expertgrupp kommer noga att studera skeendena på marknaden, sade Schnaps.

Globala spelare stöder sitt rörsocker
Markus Neundörfer från sockerkoncernen Südzucker varnade för att de stora sockerproducerande länderna Brasilien, Thailand och Indien ivrigt stöder sin industri medan EU avreglerar.
Han uppmanade EU-kommissionen att offensivt bevaka den internationella marknaden, också inom världshandelsorganisationen WTO. Subventionerat rörsocker får inte landa i EU via diverse frihandelsavtal, påpekade Neundörfer.
Det tyska marknadsforskningsinstitutet Thünen utgår från att EU:s sockerproduktion kan stiga till 16,8 miljoner ton under marknadsåret 2020/21. Detta motsvarar en ökning med 1,2 miljoner ton eller sju procent, jämfört med läget före avregleringen.
Om världsmarknadspriset stiger, kunde EU:s sockerproduktion nå upp till 18,7 miljoner ton. Ett lågt pris kan i sin tur sänka taket till 15,1 miljoner ton.
Efter kvotavvecklingen kan produktionen öka mest i Nederländerna och Belgien, medan ökningen väntas bli måttlig i Tyskland och Frankrike. I Danmark och Italien torde sockerproduktionen minska som en följd av en försämrad konkurrenskraft.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab