Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.9.2015 / Landsbygdens Folk
Danmark skrotar omstridda kantzoner
Eva Kjer Hansen från liberalkonservativa Venstre lovade redan vid sin utnämning till miljö- och matminister i juni att avskaffa onödiga bördor för jordbruket. Kantzonerna är utan tvivel en sådan börda, anser ministern.

Borde aldrig ha införts
Nu tyder allt på att lagen kommer att hävas. Kjer Hansen gick snabbt ut från tanke till handling och skickade ut lagförslaget på remiss senaste fredag. Hon räknar med ett avgörande i parlamentet under hösten.
Enligt ministern var det helt fel att tvinga lagen om kantzoner på jordbrukarna utan att ens bevilja kompensation för förlusterna. Hon hänvisar till forskning som tyder på att zonernas effekter på miljön har överdrivits.
Vi har helt enkelt blivit klokare med tiden och inser nu att lagen aldrig hade bort införas. Därför ska den upphävas, säger Kjer Hansen. Hon tillägger att danska jordbrukare i fortsättningen kan upprätthålla frivilliga kantzoner som ekologiska fokusområden.
Jordbrukets branschorganisation Landbrug & Fødevarer jublar över att slippa de förhatliga zonerna. L&F räknar med att lagen med stor sannolikhet kommer att stödas av en majoritet i Folketinget.

Politiskt krokben för jordbruksnäringen
L&F-ordföranden Martin Merrill förargar sig över att jordbrukare, politiker och ämbetsverk under långa tider har ödat tid och pengar på ett regelverk som har varit hopplöst från början.
Kantzonerna är ett av många exempel i den långa raden av politiska krokben för jordbruksnäringen. Upp till 50.000 hektar jordbruksmark har tagits ur produktion utan några påvisbara vinster för miljön, säger Merrild.
L&F anser att kantzonerna är ett klart fall av grundlagsstridig tvångsinlösning. Vid sidan av det politiska lobbyarbetet mot zonerna har organisationen också rättsprocess på gång mot arrangemanget.
Enligt Merrild behöver Danmark givetvis miljöregler. Men reglerna ska vara klara och tydliga. De positiva effekterna ska vara väldokumenterade och jordbrukarna måste garanteras rimliga kompensationer.
Införandet av kantzonerna år 2012 framkallade rena rama ilskan hos de drabbade jordbrukarna. Inte ens energigrödor fick odlas i zonerna. Radikala bondeledare uppmanade till och med producenterna till civil olydnad mot regeringen.
Eva Kjer Hansen aviserar ett stort jordbrukspaket ännu under hösten. Det ska innehålla åtgärder och lösningar som skapar tillväxt och arbetsplatser inom jordbruket, i kombination med höga miljöstandarder.
Ministerns beslut att stryka kantzonerna kritiseras hårt av Danmarks Naturfredningsforening, som vill pröva om regeringen går emot mot EU-lagstiftningen. Skyddet mot Danmarks natur och miljö bryts ned, anser DN.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab