Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
9.8.2002 / LF
Nya fynd av coloradoskalbaggar
Nya fynd av coloradoskalbaggar görs fortfarande, fastän i mindre mängd än tidigare. Skalbaggen utgör nu ett verkligt hot mot alla potatisodlingar. I hela landet har myndigheterna fram till onsdag förmiddag fastställt 127 fynd av coloradoskalbaggen. 14 av fynden har gjorts i professionella odlingar.
I Nyland har coloradoskalbaggen under förra veckoslutet påträffats i ett potatisland i Tusby. För övrigt är förekomsten av skalbaggen koncentrerad till potatisodlingarna i södra Karelen. - I södra Karelen förekommer såväl ägg, larver, puppor som fullvuxna individer av coloradoskalbaggen. Pupporna i jordmånen har bekämpats med flamning. I detta område är situationen allvarlig och fler granskare har skickats till undsättning, berättar överinspektör Outi Parikka vid Kontrollcentralen för växtproduktion, KTTK.
Kontrollcentralen för växtproduktion uppmanar alla potatisodlare att vara mycket uppmärksamma.
Då coloradoskalbaggen inte längre påträffas i den sönderätna potatisblasten är det möjligt att dess larver har flyttat ner i jorden för att förpuppas. Alla fynd av coloradoskalbagge skall rapporteras till myndigheterna.
- Anmälan garanterar att eventuella bekämpningskostnader i professionella potatisodlingar ersätts till fullo av staten. Det är också viktigt att godkända bekämpningsmedel används i bekämpningen av skalbaggen, upplyser Parikka.
- Fynd av coloradoskalbaggar på en gård medför inte att gårdens potatisodling måste upphöra. Istället rekommenderar vi att det följande år odlas nypotatis på den berörda åkerarealen. Nypotatisen erbjuder tidigt den övervintrande coloradoskalbaggen näring och skalbaggen avstår från att vandra över till andra potatisåkrar. Detta underlättar även upptäckten och bekämpningen av coloradoskalbaggen, säger Parikka.
- Potatisodlarna behöver inte oroa sig för att förekomsten av coloradoskalbaggen skall bli ett allmänt fenomen i Finland. Bekämpningen av skadeinsekten är för tillfället under kontroll, poängterar Parikka.
Fynd av coloradoskalbaggen skall anmälas till Kontrollcentralen för växtproduktion eller till TE-centralernas lantbruksavdelningar. Personer som övervakar skalbaggssituationen nås på följande telefonnummer: 0400-947705, 040-5602510 och 040-7257236. Aktuell information hittas på KTTK:s Internethemsida under adressen www.kttk.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab