Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.9.2015 / Landsbygdens Folk
Island och EU enades om tullfria agrarprodukter
För närvarande kan 66,4 procent av EU:s jordbruksprodukter importeras tullfritt till Island. Med det nya avtalet stiger andelen till 91,3 procent av importens värde. EU får också högre kvoter för ost, nöt- och griskött samt fjäderfä.
I gengäld får Island exportera betydligt mer av den traditionella skyr-youghurten till EU. Under en fyraårsperiod stiger kvoten från 380 ton till 4.000 ton. Den isländska regeringen anser att avtalet är rättvist för landets jordbruk.
De isländska jordbrukarna har länge motsatt sig lägre tullar och höjda kvoter för importerade livsmedel, men handeln har argumenterat för ett större handelsutbyte. Den nya importen ska därför kompenseras av nya exportmöjligheter för jordbruket.
Enligt EU-kommissionen uttrycker avtalet parternas goda vilja att främja handeln med goda produkter. Detta ska gynna jordbrukarna och livsmedelsindustrin i både Island och EU.
Parterna enades dessutom om ett avtal om geografiska ursprungsbeteckningar. Agrarkommissionär Phil Hogan anser att avtalet är ett tecken på både EU:s och Islands intresse för ett jordbruk som producerar lokala produkter av hög kvalitet.
Avtalstexterna måste ännu antas formellt av myndigheterna i EU och Island. Avtalet väntas träda i kraft i slutet av 2016. Handeln med jordbruksprodukter och livsmedel mellan EU och Island når i genomsnitt ett värde av 236 miljoner euro per år.

Island lider svårt av ryska motsanktioner
Rysslands regering beslöt nyligen att stoppa importen av isländsk fisk, som en följd av att Island har givit sitt stöd till EU:s sanktioner mot Ryssland. Den sista lasten fisk lossades i medlet av augusti i St Petersburg.
Motsanktionerna får mycket svåra följder för Islands ekonomi. Ryssland har importerat nästan hälften av den makrill som Island fångar. Islänningarna anser att EU nu i sin tur borde lätta på sin tull för isländsk makrill.
Tullen infördes under det så kallade makrillkriget då Island och Färöarna ensidigt höjde sina fiskekvoter. Senare nådde EU en överenskommelse med Färöarna men inte med Island. EU reagerade då med sanktioner mot Island.
Nu skulle Island gärna se att EU sänker sina tullavgifter. Eftersom fisket står för 40 procent av Islands hela export, är det ryska importembargot ett svårt slag. En del av de isländska politikerna har till och med börjat tvivla på att Island kan följa EU:s sanktionspolitik.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab