Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.9.2015 / Landsbygdens Folk
Största timmerbilen börjar köra i Lappland
Finland höjde för en tid sedan den maximala vikten för fordonskombinationer från 60 ton till 76 ton. Avsikten är att skapa mer ekonomi i virkestransporterna. Trafis försök ska utreda fördelar och nackdelar med ännu tyngre kombinationer.
Transportföretaget Ketosen Kuljetus Oy beviljades i mars undantagstillstånd för ett försök med en 104 tons HCT-kombination. Bilen kommer att trafikera mellan Enare och järnvägens trävaruterminal i Rovaniemi och vidare till Kemi.

Tyngsta bilen i Västeuropa
Bilen ska i huvudsak transportera virke för Forststyrelsens räkning, men kommer också att lasta virke för Stora Enso och Metsä Group. Körsträckan är noga begränsad till de aktuella huvudvägarna. Undantagslovet gäller en enda bil, men den är desto större.
Enligt Forststyrelsen har så tunga bilar aldrig hittills provkörts på västeuropeiska vägar. Den 33 meter långa kombinationen består av dragbil, semitrailer och trailer. Ekipaget har 13 axlar, av vilka 10 är försedda med parhjul.
Bilen kan lasta upp till 75 ton. Som en jämförelse kan nämnas att de nya timmerbilarna på 76 ton har en lastkapacitet av 52 ton. Trafis dispens för trafiken i Lappland gäller fram till slutet av år 2019.
Förhoppningen är att bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen ska minska proportionellt, så att emissionerna reduceras med 20 procent per ton transporterat virke.
Fordonet kan av praktiska skäl inte lastas i skogen. I stället ska mindre bilar köra ut virket, som lastas om i en terminal vid huvudvägen. Vägarna längs rutten lämpar sig däremot bra för det tunga ekipaget utan behov av förbättringsarbeten.
En bro söder om Sodankylä måste i alla fall förses med trafikljus. Försöksbilen har förtur och regleringen ska förhindra att tunga fordon möts på bron. Föraren kan slå på trafikljusen direkt från bilen. Tekniken kommer från Sverige.
Den nya bilen levereras inom kort. Till en början ska den provköras på ett slutet område. För att trygga en maximal trafiksäkerhet ska bland annat bromssystem och egenskaper för undanmanövrar testas.

94-tonnare rundar Saimen
Det allra första försöksprojektet med tunga kombinationer över 76 ton startade redan senaste höst i sydöstra Finland. Där testar Orpen Kuljetus Oy en 94-tonnare.
Orpes Volvo har en längd av 31 meter och en motoreffekt av 750 hk. Fordonet transporterar virke till UPM:s fabriker på rutter mellan Kotka, Kuusankoski, Villmanstrand och Nyslott.
Kombinationen transporterar en stocktrave mer än de nuvarande bilarna. Ekipaget rullar på sammanlagt 12 axlar. Enligt tillståndsmyndigheterna är vägar och broar längs rutten i så gott skick att de lämpar sig som testbana.
Försöket i sydöstra Finland fäster stor uppmärksamhet vid säkerheten. De första erfarenheterna har inte belagt betänkligheterna att stora bilar skulle vara en säkerhetsrisk. Tomkörningen har också minskat genom en effektiv ruttplanering.
Slitaget på vägarna påverkas i teorin inte av att fordonen blir tyngre. Eftersom den högre totalvikten fördelas på flera axlar, förblir axeltrycket oförändrat. I stället minskar transporternas antal då större laster ryms på en enda bil.
Den femåriga HCT-undersökningen genomförs av Metsäteollisuus och Metsäteho. Målet är att utreda hur de tunga transporterna påverkar säkerhet, effektivitet, arbetsmetoder och miljön. Man vill också ta reda på hur logistiken, fordonen och vägnätet kan optimeras.
Forststyrelsens entreprenörer har reagerat snabbt på de förnyade viktbestämmelserna. En dryg tredjedel av alla bilar som kör för Forststyrelsen är redan 76-tonnare. Inte en enda 60-tonnare är längre i trafik.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab