Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
12.8.2002 08:43:33 / LF
Hagelskur förstörde äppel på Åland
En kraftigt hagelskur drabbade förra torsdagen norra fasta Åland. I dessa trakter finns de största äppelodlingarna i landskapet och äppelskörden som inletts denna vecka fick en mycket sorglig start. Flera odlare har fått stora delar av sin äppelskörd förstörd. Äpplen har formligen perforerats av den skarpa haglen som ställvis var i form av stora isbitar.
Totalproduktionen av äppel uppgår på Åland till ungefär 1,3 miljoner kilo per år. Det finns allt som allt 65 äppelodlare i landskapet. Deras odlingar på sammanlagt 200 hektar utgör nästan hälften av den totala äppelproduktionen i Finland.
I Tjudö drabbades odlaren Kent Grönlund särskilt hårt. Han har sina äppelodlingar koncentrerade till ett ställe och uppskattar att nästan 80 procent av skörden skadats. Det är inte bara sommarfrukten med sitt mjukare skal som förstörts utan även den tåligare vinterfrukten.
Hagelskuren varade inte särskilt länge, bara i ungefär en halv minut, men det var tillräckligt för att skada den skördemogna frukten.
Förutom att hagelskuren minimerar inkomsterna från odlingarna får odlarna i år även mindre betalt än tidigare. 90-95 cent per kilo har erbjudits, medan det i fjol betalades över 1,40 per kilo.
Det låga priset anses dels bero på att det sett ut att bli ett mycket gott äppelår med god skörd, dels har de två uppköparna Hags Ab och Ålands trädgårdshall gått samman.
I grannbyn Stålsby bor ordföranden i Ålands fruktodlarförening Kristian Karlsson. Han har största delen av sina odlingar i Tjudö och uppger att åtminstone cirka 40 procent av hans odlingar skadats allvarligt av hagelskuren.
Kristian Karlsson berättar att det är först nu flera dagar efter hagelskuren som man ser vidden av förstörelsen. Nu börjar även de små haglens attacker mot äpplen ge sig till känna som mörka små fläckar.
För de som drabbades av hagelskurarna är det i alla fall en liten tröst att Ålands Landskapsstyrelse betalar ut skördeskadeersättning. Den har dock en självrisk på minst 30 procent, berättar Annika Hollsten som arbetar som växtskyddsinspektör på Landskapsstyrelsen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab