Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
12.8.2002 08:43:44 / LF
Oljeväxtorganisationer kritiserar CAP-reformförslag
Den tyska och franska oljeväxtbranschen kritiserar skarpt EU-kommissionens förslag till mellanöversyn av CAP. I stället för att försvåra odlingen av oljeväxter, borde EU-kommissionen garantera de europeiska oljeväxtodlarna motsvarande säkerheter som USA-regeringen ger sin sojaodling.
Ledarna för oljeväxtodlingens branschföreningar i Frankrike och Tyskland, Ufop och Fop, möttes nyligen i Tyskland. Vid mötet dryftades konsekvenserna av EU-kommissionens nya förslag till en mellanöversyn av den gemensamma lantbrukspolitiken CAP.
Enligt förbunden riskerar den europeiska odlingen av protein- och oljeväxter att sacka efter i konkurrensen med den amerikanska odlingen av sojabönor. USA-regeringens aviserade stödpaket kommer att öka produktionen med sänkta marknadspriser som följd.
På grund av amerikanarnas aggressiva produktions- och exportpolitik riskerar EU att förlora terräng. Detta gäller också odlingen av energigrödor för produktionen av biodiesel och bioetanol. Också på det området stimulerar USA-regeringen till ökad produktion genom generösa stödprogram.
Oljeväxtbranschen kritiserar EU-kommissionens förslag att spärra trädesarealen för odling av energiväxter. Samtidigt skulle odlingen av energiväxter stimuleras genom en s.k. CO2-kredit på 45 euro per hektar för högst 1,5 miljoner hektar i hela EU.
Enligt branschorganisationerna är EU-förslaget ägnat att minska motivationen för odling av energiväxter. På grund av växtföljden är det i de flesta regioner inte möjligt att öka odlingen av raps utan träda.
EU-kommissionen borde i stället omvandla överskottsproduktionen av spannmål till förmån för oljeväxter för produktion av såväl livsmedel som icke-livsmedel. Varför försvarar EU inte sin inhemska produktionspotential, frågar sig organisationerna.
Dessutom undrar organisationerna hur EU-kommissionen vill uppnå de mål man har ställt i sitt biobränsledirektiv, då man samtidigt bannlyser odlingen av energiväxter på trädesåkrar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab