Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.8.2002 08:43:56 / LF
Polska lantbrukare misstror ännu EU
En majoritet av den polska befolkningen stöder ett inträde i den europeiska unionen. Landets mer än två miljoner bönder är emellertid ännu skeptiska. Bönderna fruktar att EU-inträdet ytterligare försämrar deras situation, om frågan om lantbruksstöden inte kan lösas.
Vid sidan av Frankrike blir Polen det största jordbrukslandet i det framtida EU. Men varken jordbruket eller livsmedelsindustrin är ännu i EU-skick. De erforderliga reformerna blir kostsamma, och de flesta lantbruksproducenter ställer sig tveksamma till integrationen. Konfrontationen med en mängd nya föreskrifter, skärpta kontroller, skattehöjningar och en hård konkurrens västerifrån gör polackerna skeptiska. Därtill kommer jobsposten att de europeiska lantbruksstöden kanske inte blir det som jordbruket hade hoppats på.
Polska politiker har hotat EU med att det polska folket kommer att välja bort integrationen i folkomröstningen ifall unionen snålar med lantbruksstöden. Men det förefaller som om en majoritet av polackerna skulle stöda EU i alla fall.
Ett flertal undersökningar bekräftar att andelen EU-förespråkare bland befolkningen har stigit från 54 procent till 62 procent. Till och med det radikala lantbrukspartiet Samoobronas anhängare ser nu ut att börja flagga för EU. Folkomröstningen är planerad till hösten 2003.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab