Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
11.9.2015 / Landsbygdens Folk
En halv miljard i krisstöd, hård strid om fördelning väntar
Procentuellt sett skulle det då bli fråga om kanske bara 10 miljoner för Finlands del, men man hoppas kunna höja summan avsevärt.
- För Finland gäller det att stå på sig för alla tycker ju nu att de har drabbats hårt. Vi har drabbats extra hårt av Rysslandsembargot och vi borde får extra kompensation. Men det säger säkert alla andra, så det är en hård kamp att få loss något mera än motsvarande procentandelen av jordbruket.

Stöden från 16 oktober?
EU-kommissionens beredning av frågorna som kom upp på ministermötet tyckte man från finländskt håll var lite oklar. Förberedelserna verkade vara på hälft.
I början av veckan klarnade det att direktstöden skulle få betalas redan från och med den 16 oktober, d.v.s. datum skulle flyttas fram med drygt sex veckor från den första december som hittills gällt som betalningsdag. Men då ska förstås stödkraven ha uppfyllts och granskningen för odlingsperioden ha gått till ända.
Möjligheten till tidigare betalning är viktig för de finländska producenterna.
- Det kostar ju ingenting, utan det är bara administration, säger Kristian Westerholm.
- Men så är det då skördekravet, där man då inte bara kan ha kravet, utan det måste granskas först.
Stödsumman som skulle få betalas i oktober har höjts från hälften till 70 procent, men i kommissionens senaste förslag i veckan sägs det att 85 procent av både direktstöden under CAP och vissa av betalningarna under landsbygdsutvecklingen (ekostöden, LFA, djurens välfärd och miljöersättningen) också skulle kunna betalas till 85 procent från och med den 16 oktober.
- Vi har ju uppgifterna till djurregistret inlämnade redan den 7 juli, så alla siffrorna är klara, men ändå var det meningen att betalningen först skulle ske i december, påpekar Westerholm.
Hur man på Landsbygdsverket ställer sig till den tidigare betalningen är ännu oklart. I praktiken skulle det betyda tidigare betalning av åtminstone 60 miljoner euro.
Vad gäller stödet till privat lagring av mjölkpulver, som EU-kommissionen nu förlänger och utvidgar, har man i Finland nyss börjat använda sig av lagringen.
- Läget är ganska desperat när man i Finland också tar i bruk en så här möjlighet, säger jordbruksråd Kari Valonen på JSM.
För några veckor sedan började Valio använda sig av lagringsmöjligheten. Också lagringsprogrammet för ost kan komma att användas.
Ett halvt löfte verkar man ha fått från EU-kommissionen om att de länder som mest drabbats av Rysslands importstopp ska beaktas i fördelningen av krispaketet.

Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab