Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.8.2002 08:44:14 / LF
Byrne värvar irländska röster
EU:s kommissionär för konsumentskydd David Byrne, själv irländare, försöker övertala sina landsmän att anta Nicefördraget i höstens folkomröstning. Röstar irländarna nej hotas den planerade utvidgningen av EU år 2004.
I en folkomröstning sade irländarna senaste sommar nej till Nicefördraget, som är grundstenen för EU:s utvidgning. Avtalet måste ratificeras av samtliga 15 EU-länder för att utvidgningen ska kunna äga rum.
En ny folkomröstning kommer att äga rum i höst efter EU:s specialtoppmöte den 25 oktober. David Byrne varnar irländarna för att ett nytt nej riskerar att isolera den gröna ön från det övriga EU.
Byrne försöker dessutom vinna irländarnas gunst med ekonomiska argument. Enligt Byrne har Irland sedan inträdet i EU 1973 lyft 32 miljarder euro enbart för lantbruk och livsmedel. Det ekonomiska uppsvinget har landet EU att tacka för, menar den irländske EU-kommissionären.
I ett anförande i Donegal argumenterade Byrne att Irlands EU-medlemskap inte har varit till den minsta skada för landet. Däremot har irländarna dragit en enorm nytta av det övriga Europa, tillade han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab