Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.9.2015 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar kräver krisstöd till jordbruket
Jordbruksministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen kräver nu snabb och effektiv EU-hjälp till producenterna. Mjölkpriset täcker inte de löpande kostnaderna, konstaterar Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt.
Schmidt bjöd senaste måndag in sin franska kollega Stéphane Le Foll och Polens jordbruksminister Merik Sawicki till ett möte i Berlin. Avsikten med mötet var att bereda konkreta förslag till EU:s krismöte.

Pengarna ska komma från Bryssel
Det extraordinarie ministermötet i Bryssel ska inte bli en diskussionsrunda. Vi är ute efter kännbara resultat utan onödigt prat, fastställde den tyska ministern.
Ministrarna oroade sig över de växande likviditetsproblemen på gårdarna. Mest illa ute är mjölkgårdar och grisproducenter. Till råga på allt har den torra och heta sommaren i stora delar av Europa bidragit till stigande foderpriser.
Alla tre ministrar pläderade för exportbidrag och stöd för privat lagring. Dessutom måste utbetalningarna av gårdsstöden underlättas och tidigareläggas. Men diskussionen återspeglade samtidigt skillnaderna mellan tysk och fransk jordbrukspolitik.
Frankrike kräver mer reglering. Le Foll upprepade sina krav på högre interventionspriser, vilket Tyskland i sin tur avvisar. De tyska grisproducenterna befarar nackdelar som en följd av skillnader i de båda ländernas produktionskostnader.
Minister Le Foll efterlyste mekanismer som tacklar prisvolatiliteten. Sawicki ville för sin del stimulera efterfrågan på den inre marknaden. Viktiga orsaker till prisfallet är givetvis den sviktande exporten til Kina och det ryska embargot.
Ministrarna efterlyste dessutom en bred exportoffensiv. Trepartsmötet var överens om att nödhjälpen till jordbruket förutsätter en kraftfull finansiering. Man underströk att pengarna ska komma från Bryssel och inte från medlemsländerna.

Österrike vill ha 100 miljoner euro
Senaste vecka stod Österrikes jordbruksminister Andrä Rupprechter i tur att lägga fram sina problem hos agrarkommissionär Phil Hogan. Rupprechter anser att Österrikes mjölk- och grissektor är i behov av cirka 100 miljoner euro.
Enligt Rupprechter är det ännu för tidigt att precisera konkreta siffror. De österrikiska producenterna hoppas på en återbetalning av landets höga böter för överskridning av mjölkkvoterna under de sista regleringsåret, cirka 45 miljoner euro.
På Österrikes önskelista står också en utvidgning av stödet för skolmjölk till äldreomsorgen, barndaghem och liknande institutioner. Medel från mjölkböterna skulle också behövas för att trygga mjölksektorn i bergsområden.
Österrike vill aktivt söka nya exportmarknader för sina produkter. I september åker Rupprechter till USA för att göra en drive för genteknikfri mjölk och andra mjölkprodukter av hög kvalitet. Ekologiska produkter ska också finnas i bagaget.
Naturliga kvalitetsprodukter är trend i USA, konstaterar ministern. Rena och hälsosamma österrikiska produkter ska dessutom marknadsföras i Japan. Brasilien, Mexiko, Chile och på lyxhotell i Peking.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab