Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.9.2015 / Landsbygdens Folk
Spanien inför egna bidrag för mjölkkor
Den spanska mjölkproduktionen är relativt småskalig. Enligt jordbruksministeriet i Madrid finns det 21.000 mjölkgårdar i landet med sammanlagt 867.900 kor. I medeltal har varje gård drygt 40 mjölkkor.
Det nationella mjölkstödet ska enligt jordbruksministeriets planer uppgå till 300 euro per ko. Det handlar om ett engångsbidrag. Vid ministeriet utgår man från att mellan 2.500 och 3.000 producenter kan bli berättigade till stödet.
Ministeriet har inte givit ut någon detaljerad information om stödet. EU-kommissionen har därför inte ännu kommenterat de spanska bidragsplanerna. Det föreligger inga officiella uppgifter, heter det i Bryssel.
Jordbruksministeriet utgår från att det nya stöden ska uppfylla de så kallade De Minimis-reglerna. Enligt reglerna får maximalt 15.000 euro beviljas till ett jordbruk under en treårsperiod utan separat tillstånd av kommissionen.
De spanska producenterna betecknar åtgärderna som ett övergångsbidrag med relativt kortvarig verkan. Med hjälp av bidraget kan gårdar som lider av det låga mjölkpriset trygga likviditeten under en kort tid.
På längre sikt kan sektorn inte överleva med dagens låga prisnivå, anmärker producenterna. Därför kommer landets mjölkbönder att fortsätta med sina protester längs gator och vägar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab