Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.8.2015 / Landsbygdens Folk
NSP: Oklara villkor och skärpta tolkningar får inte medföra oskäliga sanktioner
I NTM-centralens övervakning har brister förekommit främst i etableringen av fånggrödor, skyddsremsorna samt skyddszonernas ogräsförekomst och skördekrav.
Nu har många jordbrukare inte klart för sig vilka kriterier som gäller för att t.ex. fånggrödor, skyddsremsor och skyddszoner skall uppfylla villkoren och inte medföra sanktioner i samband med övervakning. Dessutom har Landsbygdsverket (Mavi) gjort vissa skärpningar jämfört med tidigare år i tolkningar som tillämpas i övervakningen även ändrat vissa tolkningar av stödvillkoren efter att stödansökan inlämnats.
Det här och att jordbrukarna råkar ut för oskäliga sanktioner på grund av oklarheter gällande de nya villkoren är svårt att acceptera, i synnerhet som informationen från Mavi varit olovligt svag. Lantbruksförvaltningen borde i år, då mycket är helt nytt och det dessutom har varit en utmanande växtperiod, visa en viss flexibilitet i tillämpningen av de nya stödvillkoren.
Oskäliga sanktioner är det som gårdarna nu minst av allt behöver.
NSP:s arbetsutskott anser att det skulle behövas någon form av oberoende instans dit man lätt kunde framföra frågeställningar och klagomål gällande tolkningar, stödbeslut och övervakning.
I Nyland kan man i alla fall odlarrådet vid NTM-centralen som en kanal för dylika frågor. Jordbrukarna uppmanas kontakta NSP:s kansli om man har hälsningar gällande stödsystemet och övervakningen som vi sedan kan föra vidare och ta upp till diskussion med lantbruksförvaltningen.
Nästa odlarrådsmöte hålls den 9 september.

Bjarne Westerlund
bjarne.westerlund@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab