Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.8.2015 / Landsbygdens Folk
Han uppmanar konsumenter till bojkott mot billig potatis
- Den prisbild vi har under de här veckorna brukar bestämma nivån för hela vintern. Genom att ha ett lägre pris nu kan de dra ner priserna för resten av vintern. Jag tror att det är Keskos avsikt, säger han, och betonar att det är fråga om hans egna spekulationer.

Tjänar ändå pengar
En annan avsikt misstänker han var vara att billiga potatisar fungerar som en så kallad inkastningsprodukt. I inlägget uppmanar han konsumenterna att inte köpa potatis under den tid kampanjen pågick och vänta med inköpen till i torsdags.
- Konsumenterna lockas till butiken med billiga potatispriser. Men butikerna tjänar pengar i och med att konsumenterna ändå handlar andra varor medan producenterna med ett så här lågt butikspris i teorin får endast cirka 10 cent per kilo.
Nyström tror också att risken är stor för att Kesko snart lanserar nya kampanjer i andra affärer som Citymarket.
- Jag tror det blir nästa steg, för så har Kesko gjort tidigare, hävdar han.
Genom att uppmana till bojkott hoppas Nyström påverka kampanjen åtminstone i liten utsträckning.
- Om konsumenterna bojkottar kampanjen skulle Kesko kanske omvärdera situationen när de märker att den inte gav utdelning. Jag tror att jag har påverkat åtminstone några att inte köpa potatis av Kesko under den här perioden.
Han poängterar att det inte är någon större skillnad för konsumenten om priset per kilo är 1 euro eller 29 cent, medan det är direkt avgörande för producenterna att priset hålls på en stabil nivå som det har gjort hittills i år.
- Odlarpriset har i medeltal legat på cirka 25 cent per kilo så det har varit på en relativt stabil och bra nivå. Nu får vi bara hoppas att priserna inte går ner i fortsättningen.
Nyström betonar också att det inte bara är Kesko som genomför dylika kampanjer, som enligt honom skadar näringen som helhet.
- Det gäller handeln överlag. Nästan alla andra aktörer inom handeln gör det också med jämna mellanrum.

Avsikten är inte att pressa priserna
Enligt Kesko är kampanjens avsikt inte att pressa anskaffningspriserna.
- Av konkurrensmässiga och affärshemliga skäl kan vi inte berätta om priserna på våra inköp från våra affärspartners, inte heller allmänt, skriver Kesko i ett meddelande till LF.
- I vilket fall som helst har vi inte strävat efter att trycka inköpspriserna under det normala prisläget med hjälp av den aktuella kampanjen. Vi fattar alla beslut i gott samförstånd med våra varuleverantörer, framhåller Kesko.
ÖSP:s verksamhetsledare Jan-Ove Nyman skriver på sin blogg att förbundet anser att Keskos kampanj är oansvarig.
- I det långa loppet underminerar dylika kampanjer en hållbar prisutveckling och rättvis fördelning av varupriset inom hela matkedjan. Det är förståeligt att pressade producenter reagerar starkt på denna kampanj. Handeln har ett stort ansvar för en fortsatt inhemsk produktion och jag hoppas att handelns olika aktörer börjar agera därefter, skriver han.
Förbundsordförande Mats Nylund menar att ÖSP inte kan uppmana till bojkott i det här fallet eftersom det gäller inhemsk potatis.
- Däremot poängterar vi att alla kampanjer för inhemsk livsmedel bör genomföras på ett rättvist sätt. Det vill säga att primärproducenten får ett skäligt pris. För annars gräver man på sikt hela sektorns grav, säger Nylund.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab