Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.8.2015 / Landsbygdens Folk
Livsmedelshandeln i EU går mot mer koncentration
I Europa finns i dag 25 handelskedjor med en årlig omsättning som överstiger 10 miljarder euro. Fram till år 2025 kan deras antal sannolikt halveras så att de starkaste kedjorna överlever och växer sig ännu större.
Utveckligen innebär att några få stora kedjor kommer att kontrollera en allt större del av den europeiska marknaden. I praktiken torde livsmedelsmarknaden delas upp i två läger, där internationella superkedjor och flexibla, lokala matbutiker kämpar om kundernas gunst.
De sistnämnda butikerna kan hävda sig med koncept som effektivt tillfredsställer mindre kundgrupper och deras behov av snabb och god service. I vilket fall som helst måste handelsföretagen förändras för att överleva, skriver konsulterna.
Potentiella vinnare är företag som agerar beslutsamt. Mindre, stegvisa förändringar är otillräckliga. Högproduktiva och kostnadsmedvetna affärsmodeller har den största chansen att klara sig. Tillväxt över gränserna ger möjlighet att realisera skaleffekter.

Framgång för tyska lågpriskedjor
De viktigaste kännetecknen för den europeiska livsmedelshandelns utveckling är en stagnerande efterfrågan och specialkedjornas aggressiva expansion. I synnerhet de tyska lågpriskedjorna Aldi och Lidl har vuxit snabbt och fortsätter att breda ut sig.
Mellan åren 2004 och 2014 etablerade de båda kedjorna enbart i Tyskland tillsammans 1.120 nya filialer. Utanför Tyskland öppnades 641 nya filialer i Polen, 594 filialer i Frankrike och 585 filialer i Storbritannien - och fler är på väg.
I Irland, Tjeckien, Österrike, Ungern, Italien, Schweiz, Rumänien, Nederländerna och Spanien har kedjorna expanderat med flera hundra nya filialer i varje land. De utvidgar också i Kroatien, Portugal, Slovenien, Grekland, Slovakien, Belgien och Bulgarien.
Båda eller någondera av de tyska kedjorna finns redan i 26 europeiska länder. Aldi saknas fortfarande i exempelvis Sverige och Finland, där Lidl har expanderat. I Finland har Lidl 142 filialer.
Norge blev däremot ett bakslag för Lidl. Koncernen startade år 2004 i Norge med planer på ett nät av 55 filialer. Men norrmännen gillande inte Lidl och filialerna avyttrades till handelskedjan Rema1000.
Aldi finns i Danmark, men kedjan har veterligen inga konkreta planer på att utvidga till Sverige eller Finland.

Svårt att expandera enbart i hemlandet
Enligt konsulterna är handelskedjornas möjligheter till expansion i sina hemländer starkt begränsade. Ofta ställer sig konkurrensmyndigheterna på tvären och vägrar att ge sitt samtycke till företagsköp eller fusioner.
Internationell konsolidering är för det mesta det enda alternativet att växa. Inom andra affärsområden som möbler, textilier och lyxartiklar har denna strategi redan börjat ta god fart.
Enligt Wyman-konsulterna skapar konsolidering på nationell nivå och fortsatt diversifiering inte längre den tillväxt som är nödvändig för att generera en tillräcklig lönsamhet inom den europeiska livsmedelshandeln.
Den europeiska marknaden börjar bli mättad. Konkurrensen från lågpriskedjorna ökar ständigt och onlinehandeln söker vägar att etablera sig inom sektorn. Den europeiska livsmedelshandeln kommer att förändras mycket, konkluderar Wyman-rapporten.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab