Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.8.2015 / Landsbygdens Folk
Hogan söker nya marknader för EU-mat
Hogan berörde i allmänna ordalag marknadssituationen inom mjölk- och grissektorn. Till det svåra läget bidrar fluktuerande växelkurser, överutbud på marknaden och en avtagande export.
Störningarna förstärks av det ryska importstoppet. Mest lider de baltiska staterna och andra nya medlemsländer nära Ryssland. Krisstöden borde följaktligen koncentreras till sådana länder.
Hogan underströk att EU-kommissionen är bunden av CAP-reglerna. Det begränsar spelrummet en hel del. Kommissionen försöker använda de verktyg som står till förfogande på bästa möjliga sätt.
Agrarkommissionären uteslöt inte helt möjligheten att höja interventionspriset på mjölk, men betonade sin ovilja att genomföra ingrepp som främjar reglering. Han avvisade beslutsamt kraven att återinföra mjölkkvoterna.
Den gemensamma jordbrukspolitiken ska fortsätta att orientera sig efter marknaderna, inskärpte Hogan. Han betonade att EU ytterligare ska förstärka ansträngningarna att finna nya exportmarknader.
Hogan medgav att exporten till Kina sviktar men det finns alternativ. Det färska frihandelsavtalet med Vietnam erbjuder chanser. Mexiko har potential som exportmarknad och stora förhoppningar riktas mot Japan.
Hogan betonade också betydelsen av en rättvis produktionskedja. EU borde ta lärdom av erfarenheterna från Storbritannien och Spanien. Kommissionen tittar just nu på lagstiftning som ska ge producenterna ett bättre skydd.
Under förberedelserna för krismötet står EU-kommissionen i kontakt med ländernas jordbruksministrar. Hogan konstaterar att problemen varierar mellan länderna. Frankrike lider av strukturproblem som kan lösas internt.
Hogan diskuterade nyligen mjölksektorns svårigheter i Baltikum med jordbruksministrarna från Lettland och Litauen. Härnäst står Spaniens, Frankrikes och Italiens ministrar i tur. Britterna har lagt fram egna krav.
Ännu har Hogan inte hunnit träffat alla ministrar. Han lovade att tillkännage konkreta åtgärder för mejerisektorn i samband med det extraordinarie ministermötet den sjunde september.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab