Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.8.2015 / Landsbygdens Folk
Johan Åberg efterlyser nytänk om offentliga upphandlingar
Enligt SLC:s verksamhetsledare måste även statsmakten dra sitt strå till stacken när det gäller att ge mer utrymme och synlighet åt närproducerad och inhemsk mat. Verktyget är det regelverk för offentliga upphandlingar som för tillfället är under revidering.
– Nu är det dags för lagstiftarna och den nya regeringen att lyssna till konsumenterna.

Öka samarbetet mellan skolor och lantbruk

Trots att det uppkommit många nya direktförsäljningskanaler efterlyser Johan Åberg även en långsiktig matfostran.
– När barn och vuxna vet varifrån maten kommer kan vi uppnå en ännu starkare matkultur, förtroende mellan konsumenter och producenter samt stolthet över våra egna produkter. Det finns en stor potential i att öka samarbetet mellan skolor och lantbruk och därigenom ge våra barn en möjlighet att i praktiken lära sig varifrån deras dagliga bröd kommer.

Företagarvänligt regelverk, tack!

När det gäller minskningen av byråkratin har lantbrukarna stora förväntningar på statsmakten.
– Trots att man talar varmt för småskalig förädling och påstår att regelverken förenklats, så dras matproducenterna fortsättningsvis med ett massivt regelverk som till största delen utformats ur storindustrins behov, påminde Johan Åberg.
– Inom livsmedelsbranschen har även den småskaliga företagsverksamheten en väldig tillväxtpotential, men för att förverkliga den krävs att vårt regelverk gällande livsmedel och företagsverksamhet i allmänhet görs mer företagarvänligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab