Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.8.2015 / Landsbygdens Folk
Avbytarverksamheten borde utvecklas
Enligt ministeriernas förslag till statsbudget för nästa år minskar anslaget för jordbrukarnas avbytarservice med 20 miljoner euro. Av den summan räknar man med att bara 3 miljoner beror på ett mindre behov som en följd av strukturrationaliseringen, medan regeringen vill spara in ytterligare 17 miljoner i enlighet med regeringsprogrammet.
- Det skulle också behövas en marginal för handledning av avbytarna för att de ska hänga i utvecklingen. Dessutom ställer åtgärderna inom ersättningen för djurens välmående speciella krav, liksom tekniken blir mer individuell, säger Holger Falck.
- Därtill kan ännu läggas att husdjursproducenterna ofta lyfter upp att det borde finnas möjlighet till beredskap i fall något händer på gården. Den frågan bör utredas.
Holger Falck är också missnöjd med att anslaget till enskilda vägar åter har bantats drastiskt. Anslaget är nu 3 miljoner euro, men en stor del av den summan går åt för användning och underhåll av färjetrafiken.
Det betyder att stöd bara beviljas till brådskande projekt med broar och stora vägtrummor samt reparation av direkta skador på vägarna.
Nivån var i övrigt den samma i den förra regeringens förslag till årets budget, men riksdagen höjde anslaget med 2 miljoner. Det är ändå långt från behovet som torde vara kring 30 miljoner euro.
- Det hade varit önskvärt att regeringen åtminstone hade försökt omsätta sin vilja att satsa på infrastrukturen i någon form av handling inför nästa år, säger Holger Falck. De enskilda vägarna är viktiga inte bara för invånarna men också för transporter av exempelvis virke och av varor både till och från gårdarna.
Regeringen har gått ut med löften om omfattande omprioriteringar av trafikanslagen, men avsikten är att de börjar verkställas i större skala först 2017.
I det nationella stödet ingår en minskning på närmare 2 miljoner euro i stödet till svin och fjäderfä samt trädgårdsnäringen på AB-området. Det är i enlighet med EU-kommissionens beslut om nationellt stöd till södra Finland.
Eftersom den totala nedskärningen enligt budgetförslaget är 3,7 miljoner euro uppstår ett beskärningsbehov på drygt 1,7 miljoner euro i det nordliga stödet.
- Minskningen kommer att synas i det nationella stödpaketet för nästa år, konstaterar Holger Falck.
Han tvivlar på att det lyckas få en lindring till stånd.
- Jag hoppas förstås att jag har fel, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab