Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.8.2015 / Landsbygdens Folk
Skördeskadorna kartläggs
- Innan vi kan besluta om ersättningarna måste vi i alla fall gå igenom vilka pengar det finns till förfogande, säger verksamhetsledare Johan Åberg, som representerar SLC i skördeskadedelegationen.
I statsbudgeten för i år finns det inte egentliga medel för ersättning av skördeskador. På det moment som omfattar skördeskadorna finns sammanlagt 230.000 euro. Av de pengarna räknar man med att 200.000 euro går åt för att understöda den inhemska växtförädlingen och att 30.000 används för att bekämpa flyghavre.
Man räknar dock med att det finns pengar över från tidigare års oanvända medel så att sammanlagt cirka 4 miljoner skulle stå till förfogande. I dagens läge tyder en del på att de pengarna inte kommer att räcka.
- Vi kräver i så fall medel via en tilläggsbudget, säger Johan Åberg.
Enligt honom är det viktigt att man anmäler skördeskadorna i vilket fall som helst.
- Också fastän man inte får ersättning så är det nödvändigt att få en heltäckande bild av läget. Vi måste ha det bästa möjliga informationsunderlaget, säger Johan Åberg. Det gäller både för beredningen av en eventuell tilläggsbudget och för vi kan se om det finns något annat man kan göra för att lätta på situationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab