Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.8.2015 / Landsbygdens Folk
Bråket om grispriset eskalerar i Frankrike
Flera stora detaljhandelskedjor, bland dem Intermarché och Leclerc, gick med på avtalet eftersom de har egna slaktanläggningar. Följaktligen var de beredda att betala det överenskomna priset på MPB-auktionen.
De stora slakt- och styckningsföretagen Cooperl och Bigard som representerar 30 procent av handeln på MPB, vägrade däremot att delta i priskoalitionen. De ansåg att priset var för högt.
Slakteriföretagen ansåg att den politiskt betingade prishöjningen inte var konkurrenskraftig i den internationella handeln. Företagen kunde inte heller konkurrera med spanska och tyska företag om försäljningspriset till den inhemska charkindustrin.
Bojkotten av MPB-auktionen förorsakade stor uppståndelse i Frankrike. Minister Le Foll försökte förklara att prisnoteringarna på MPB är nödvändiga för den franska grismarknaden och måste återupprättas.
Den franska regeringen bestrider att överenskommelsen skulle vara en politisk manipulering av priset. Noteringen återspeglar i stället branschens ansträngningar att återupprätta en rättvis prisnivå för att övervinna den djupa krisen på grismarknaden.
Jordbruksminister Le Foll har nu sammankallat branschens aktörer till ett rundabordssamtal för att förhandla fram en ny handelsöverenskommelse mellan producenter, slakterier och handeln.

Bönder blockerade Lidls regionallager
Under tiden har franska kött- och mjölkbönder igen varit ute på fältet och protesterat mot låga priser. Föremål för protesterna var bland annat Lidl. Enligt producenterna har Lidl inte hållit sitt löfte att saluföra fler inhemska produkter.
Demonstranterna lossade bland annat stora lass med dynga på Lidl-filialernas parkeringsplatser. I norra Frankrike har producenter också blockerat ett regionallager med sina traktorer. Ett 60-tal Lidl-filialer blev delvis utan leveranser.
Enligt jordbrukarnas egna utredningar härstammar 95 procent av fågelköttet och 90 procent av mjölken i butikerna från Tyskland, fastän Lidl har lovat att i huvudsak sälja franska produkter.
Lidl hävdar för sin del att 95 procent av nötköttet är av franskt ursprung, medan 80 procent av mjölken är inhemsk. Koncernen understryker att kedjans stora försäljningsvolymer förutsätter ett stort nät av leverantörer.
Ledningen för Lidl försäkrade i början av veckan att kedjan satsar på fransk mjölk och franska ostar. För grisköttets del är det svårare att bestämma varornas ursprung, eftersom EU-reglerna inte förutsätter en ursprungsmärkning för köttet.
Enligt Lidl har man satsat på fler franska köttprodukter i sortimentet, som bland annat har utökats med fyra inhemska korvsorter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab