Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
18.8.2015 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarnas spannmålsexport genomförs
– Det var flera gånger under sommaren nära att vi kunde förverkliga en affär, men det dröjde innan Polar Oats till slut kunde underteckna ett avtal om att sälja hela kontraktsmängden på export till Tyskland enligt de ursprungliga avtalsvillkoren, säger SLC:s spannmålsombudsman Rikard Korkman och NSP:s verksamhetsledare Bjarne Westerlund. Kontraktsmängden är 6.000 ton och kontraktets minimipris för odlarna uppfylls, det vill säga 140 euro för en proteinhalt på minst 10,5 procent och 145 euro för en proteinhalt över 12 procent.
Leveranserna till hamnlagret i Valkom har redan inletts inför utskeppningen senare i höst.
– Vi riktar ett stort tack till alla odlare som medverkar till att denna unika första exportsatsningen i lite större omfattning och i odlarnas egen regi kan förverkligas, säger Rikard Korkman och Bjarne Westerlund samt ordföranden för NSP:s och SLC:s spannmålsutskott Bengt Nyman.
– Som det nu ser ut kan det bli ett stort utbud av fodervete på den inhemska marknaden i höst och det är därför synnerligen välkommet att så mycket som möjligt exporteras.
Följande utmaning blir att samla ihop lasset på 6.000 ton från de 110 odlarna.
– Nu är det mycket viktigt att odlarna håller fast vid sin del av kontraktet och levererar sin egen kontraktsmängd inom den utsatta tiden som man kruxade för i kontraktet i april. Detta för att utskeppningen skall kunna förverkligas stegvis enligt kundens önskemål. Kontraktet följer tidigare löften, som bland annat innebär att de allra sista leveranserna sker senast sista oktober till Valkom.
Polar Oats hoppas nu att man meddelar i tid, senast tisdagen veckan före, när man vill leverera sitt parti. Också om Polar Oats ska ordna med transporten löper det hela smidigare när man ger besked i god tid.
Leveranstiderna är fördelade mellan augusti, september och oktober. Om det blir problem för någon att leverera i augusti på grund av sen skörd är det möjligt att uppskjuta leveranserna till september genom att vara i kontakt med Polar Oats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab