Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.8.2015 / Landsbygdens Folk
EU producerar mer mjölk och priset fortsätter nedåt
Enligt förhandsuppgifter från medlemsländerna är det sannolikt att medelpriset ytterligare har sjunkit i juni med 0,4 procent, till 30,4 cent per kg. Priserna på spotmarknaden har däremot återhämtat sig de senaste veckorna men nivån är låg.
Under årets första fem månader kunde EU öka exporten av skummjölkspulver, smör, kondensmjölk och vassle. Däremot minskade exporten av helmjölkspulver. Exporten av ost ökade däremot till alla andra marknader utom Ryssland.
EU-experterna varnar ändå för alltför stora förhoppningar att exporten ska börja dra. Det svaga oljepriset dämpar efterfrågan i Mellanöstern. Det nyligen slutna avtalet med Iran ger i stället ett litet skimmer av hopp. USA-produktionen håller sig också i schack.
Enligt MMO-statistiken har mjölkproduktionen i flera viktiga medlemsländer stigit efter kvotavvecklingen i slutet av mars. Under april och maj ökade mjölkproduktionen med i medeltal 2,5 procent i EU som helhet.
Det finns stora skillnader mellan medlemsländerna. Mest ökade produktionen i Irland (+11 procent), Luxemburg (+8,7 procent) och Ungern (+7,2 procent). Ett tydligt plus noteras också för Slovakien, Tjeckien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Polen.
Invägningen ökade något mindre i bland annat Tyskland (+2,3 procent), Belgien (+1,9), Bulgarien (+1,7), Finland (+1,6) och Storbritannien (+1,1 procent). I Danmark var produktionsökningen närmast nominell, + 0,2 procent.
Mest minskade mjölkproduktionen i Rumänien (-8,7 procent), Kroatien (-3,1) och Grekland (-2,0). Sverige backade med -1,0 procent och Frankrike med -0,2 procent.
Den branta produktionsökningen i Irland är resultatet av en medveten utveckling. Irland strävar till att bli världens snabbast växande mjölkproducent under de närmaste tio åren. Målet är att höja produktionsvolymen med 50 procent under de närmaste fyra åren.
Den irländska regeringen betraktar avregleringen av mjölkmarknaden som den viktigaste chansen på länge för Irlands jordbruk. För första gången får Irland chansen att fullt utnyttja landets produktionspotential på ett vettigt sätt.
Redan i dag går 80 procent av Irlands produktion av mjölkprodukter på export. Det planerade tillskottet i produktionen skulle närmast exporteras till länder utanför EU där efterfrågan på mjölk stiger. De irländska producenterna befarar ändå prisfluktuationer på mjölkmarknaden i avregleringens spår. Prisvolatiliteten kommer att bli den största utmaningen Det kan också bli svåra år för producenterna, medger Irish Farmers' Association (IFA).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab