Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.8.2015 / Landsbygdens Folk
Slutgiltig glyfosatrapport ska nu granskas av EFSA
Nu kastar sig både lekmän och specialiserade forskare över rapporten för att analysera innehållet. Frågan har ett enormt intresse, inte minst för jordbruket. Utredningen kommer att beaktas då EU ska besluta om det nuvarande tillståndet för glyfosat ska förlängas.
Glyfosat är tillåtet i EU fram till slutet av detta år. Före årsskiftet måste livsmedelsmyndigheten Efsa ta ställning till en nytt tillstånd, som i så fall kommer att gälla tio år framöver.
Det tyska institutet för riskbedömning (BfR) ansvarar för den bedömning som ska ligga till grund för ett förnyat EU-tillstånd efter år 2015. Institutets vetenskapliga personal ska nu granska IARC-gruppens bedömningar innan utlåtandet skickas till Efsa.
I sin bedömning går IARC-experterna systematiskt tillväga och använder konsekvent tre kriterier som grund för sitt utlåtande - tillgängliga epidemiologiska data, observationer av djurförsök och utsikten att en plausibel mekanism ska utlösa cancer hos människor.
När det gäller glyfosatets cancerframkallande verkan hos människor finner forskargruppen endast begränsade bevis.
Ett statistiskt sammanhang mellan glyfosat och en förhöjd risk att framkalla cancerformen non-Hodgkins lymfom, en typ av cancer som utvecklas i lymfsystemet, kan endast inskränkt verifieras enligt de tillgängliga epidemiologiska studierna.
Utvärderingen av djurförsök räcker däremot för tillräckliga bevis. Expertkollegiet i Lyon har identifierat två mekanismer som kunde bidra till att utlösa cancer. De tre kriterierna har nu föranlett expertgruppen att klassificera glyfosat som sannolikt cancerframkallande.
De tyska forskarna hos BfR har tidigare benat igenom mer än ettusen bidrag om substansen glyfosat som grund för den förnyade bedömningen. Nu ska den franska utredningen ännu beaktas i det slutliga utlåtandet.
BfR-kollegiet förhåller sig fortfarande skeptiskt till de franska slutsatserna. I ett ställningstagande konstaterar myndigheten att IARC endast finner en begränsad cancerframkallande verkan hos glyfosat.
Enligt BfR är den franska bevisföreningen skör. Man kritiserar IARC för att basera klassificeringen på studier med djurförsök. Dessa resultat är sedan tidigare bekanta hos BfR och kommer att ingå i den slutliga rapporten.
BfR är inte ensamma om sin position. Motsvarande myndigheter i USA, Brasilien och Australien delar tyskarnas åsikt, att glyfosat inte utgör någon cancerrisk för den breda befolkningen.
Också inom WHO är åsikterna delade. WHO:s och FAO:s Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) bedömer efter granskning av föreliggande studier att ingen cancerframkallande risk kan härledas vid föreskriftsenlig användning av substansen.
Efsa ska utvärdera riskerna på basen av utlåtandet från BfR. Efsas:s ståndpunkt ligger som grund då EU-kommissionen i slutet av året tar sitt beslut om glyfosat ska få användas tio år till i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab