Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.8.2015 / Landsbygdens Folk
Minskat intresse och finansiering drabbar lantbruksutbildningar
- Högskolesektorn har drabbats hårt av minskad statlig finansiering under de senaste åren. Det är klart att man måste anpassa verksamheten när bidraget minskar med en femtedel, säger Novias styrelseordförande Kjell Sundström.
Det kommer att dras ner på hela Novias utbildningsutbud och en av de drabbade utbildningarna är naturbruksutbildningen, med inriktningarna jord- och skogsbruk i Raseborg. Linjen läggs ned men de som redan studerar där kommer att ha möjlighet att fullfölja sina studier. Yrkeshögskolorna Novia och Arcada kommer att återuppta diskussionen om en sammanslagning skulle vara en möjlighet i framtiden.
- De ekonomiska framtidsutsikterna är sådana att det är omöjligt för oss att blunda för den här frågan, säger Sundström.
Till Helsingfors universitet sökte 24.000 personer i år. Det är en minskning på nio procent från i fjol. Endast färre än en sjättedel fick studieplats. Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten samt matematisk-naturvetenskapliga fakulteterna var de fakulteter som minskade mest i popularitet.
I år ordnades antagningen för första gången med gemensam ansökan för både yrkeshögskolor och universitet. I det nya antagningssystemet erbjuds den sökande endast en plats och har möjlighet att söka upp till sex platser. Det nya systemet var troligtvis en bidragande faktor till det minskade antalet sökande eftersom det tvingar sökandena att noggrannare gå i genom sina val.
Kvoten för förstagångssökande som tas i bruk nästa år drog också ner på årets sökande. Från och med 2016 måste högskolorna reservera en tillräcklig mängd platser för de som söker för första gången. Helsingfors universitet slår fast sina kvoter under hösten 2015.
- Det finns ingen orsak att vara rädd för kvoterna. Även de som byter studieriktning kommer att ha möjlighet att söka och antas till ett nytt utbildningsprogram, säger Helsingfors universitets prorektor Keijo Hämäläinen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab