Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
31.7.2015 / Landsbygdens Folk
Låga gurkpriser pinar odlarna
- Det är för jäkligt. Ingen växthusproducent kan överleva med priser på kring 12 cent per kilo. Producentpriserna på gurka skulle aldrig få understiga 50 cent per kilo och det ger en bra bild av hur prekär situationen har varit för många, i synnerhet för säsongsodlare, säger Martin Westerberg, säsongsodlare i Närpes och tillika ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.
Men det värsta av allt är, enligt Westerberg, att konsumenterna inte har fått ta del av några låga priser.
- När producentpriserna var som lägst höll sig konsumentpriserna på cirka 1,30-1,50 euro per kilo i butikerna. Konsumenterna har inte fått ta del av de låga priserna och det är jag mycket kritisk till. Handeln har skylt på dålig efterfrågan men varför sänktes inte priserna för att öka konsumtionen?
Däremot när producentpriset för några veckor sedan höjdes till omkring 42 cent per kilo var handeln snabb att reagera, menar Westerberg.
- Direkt producentpriset gick upp, ja då höjdes konsumentpriset till cirka 1,80 euro per kilo i butikerna.

Nu ligger producentpriset på cirka 55 cent per kilo men enligt Westerberg måste det upp ytterligare.
- Säsongen kan räddas en aning om priserna stabiliseras kring 80 cent per kilo. Vi kan bara hoppas att så sker för uppvärmningen har kostat betydligt mer i år jämfört med tidigare.
Förutom möjligheter att själva påverka produktionen sommartid anser Westerberg att det är hög tid att odlarna själva höjer rösten. Han anser att SLC och ÖSP bör ta en aktivare roll och i högre grad öka kampen mot handeln som han beskriver som orättvis.
- Jag är i egenskap av utskottsordförande och aktiv inom producentorganisationen medveten om att det är svårt att påverka handeln. Men jag efterlyser en diskussion om det här för som det är nu har handeln för stor makt. Det gäller inte bara gurkproducenter utan hela jordbrukssektorn lider av dåliga priser. Jag anser att vi måste bli mera högljudda, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab