Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
31.7.2015 / Landsbygdens Folk
Stödvillkoren oroar jordbrukarna
Myndigheterna är skyldiga att utföra ett visst antal granskningar per år enligt EU:s restriktioner. Frustrationen över att både granskningar och stödvillkor är onödigt krångliga har märkts av bland de nyländska bönderna.
- Vi har fått en del respons och kommentarer om det här och det har rapporterats på andra platser om gårdar som har fått besvärande många kontrollbesök. Kontrollerna måste självklart utföras men det vore bra om övervakningen inte hängde upp sig på detaljer och petitesser. Kritiken har också vuxit på grund av dåliga ekonomiska förhållanden och det utmanade vädret som fördröjde såtidpunkten. Stödsystemet uppfattas som ett större problem än tidigare när också annan andra problem tillkommer, säger Blomqvist.
I det nya regeringsprogrammet lyfts bioekonomin fram som ett verktyg för att skapa ett livskraftigt Finland. Enklare byråkrati utlovas åt bönderna, men förändringarna kan ta flera år.
- Det finns en hel del att göra inom jordbrukssektorn men det har varit svårt att få igenom förändringar av olika orsaker. Eftersom EU-byråkratin blir allt krångligare har resultatet av att försöka luckra upp reglerna i jordbrukssektorn varit ganska magert. Men det har setts en del positiva förändringar redan, till exempel reglerna för naturbiotoper, säger Blomqvist.
Blomqvist framhåller att NSP kommer att fortsätta diskussionerna och förhandlingarna med statsmakten för att underlätta situationen. Förbundet erbjuder också hjälp till den som inte på egen hand klarar av att tolka stödvillkoren.
- På våren ordnade vi ett informationstillfälle om hur man fyller i blanketterna som var välbesökt. Har man problem går det bra att vända sig till förbundet eller exempelvis Lantbrukssällskapet. NSP kan försöka göra något åt övergripande krav eller ge råd och hjälp om det är ett akut situation på en gård. Tröskeln ska vara låg att höra av sig, säger Blomqvist.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab