Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
31.7.2015 / Landsbygdens Folk
Potatisskörden förväntas bli liten
- Potatisodlingen har fått en dålig start i år. I nordligare Österbotten har det varit riktigt vått. I Dagsmark har vi på två dagar nu fått fyrtio milliliter regn. Växtkraften borde vara som starkast nu. Bara man har mögelbekämpningen under kontroll och tillräckligt med näring i jorden efter allt regn, säger Kaj Hemberg, odlare och ordförande för SLC:s potatisutskott.
Enligt en undersökning av Evira har matpotatisens areal minskat med fem procent på fastlandet medan arealen för potatis överlag har ökat med en procent.
- Många har nog känt att de måste dra ner på arealen. Matpotatis är min huvudgröda, men nu försöker jag med stärkelsepotatis också, säger Hemberg.
Skörden för matpotatis har förutspåtts bli liten till följd av att arealerna minskat.
- Det är svårt att säga något om skörden innan det går att börja ta upp. Är det oväder, som det varit här, går det inte. Klimatet bildar en kemisk process i säcken när den kommer till butiken. Vi får hoppas att det torkar upp, säger Hemberg.
Minskad skörd leder ibland till att priset går upp. Hemberg ser inte något tecken på en höjning i det här skedet.
- När priset en gång gått ner är det svårt att få det att gå upp. Efter det oroliga vädret vore det bra om priset hölls på en bra nivå, så att odlarna får någon avlöning i höst, säger Hemberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab