Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
24.7.2015 / Landsbygdens Folk
Nya regler om permanent gräsmark
Enligt tidigare finsk tolkning skulle vissa vallar som omfattas av miljöersättning helt nollställa räknandet av vallår.
Vallår räknas inte heller för grönträda i ekologiska fokusarealer för förgröningsstödet i Egentliga Finland, Nyland och på Åland.
Enligt arbetsdokumentet räknas inte heller vallar för odling av utsäde till den permanenta gräsmarksarealen. Rent klöverbestånd anses inte heller vara gräsmark.
Landsbygdsverket meddelar noggrannare på hösten om tillämpningen av arbetsdokumentet.
Kommissionen har inte tidigare utfärdat ett arbetsdokument om permanenta gräsmarker. För att förenkla jordbrukspolitiken har Finland och många andra medlemsländer föreslagit ändringar av reglerna om permanent gräsmark och till och med krävt att hela begreppet slopas. Förslagen börjar behandlas i EU i detalj senast våren 2016.
Om ett skifte har benämningen ”permanent gräsmark” betyder det inte att man alltid måste ha gräs där, utan man får odla också andra växter. Ett skifte som fått beteckningen permanent gräsmark kan gödslas, skyddas med växtskyddsmedel och bearbetas. Växtbeståndet kan också förnyas.
Om arealen med permanent gräsmark i hela landet minskar med mer än 5 procent jämfört med läget 2015 måste dock en del areal återställas. Då är det möjligt att jordbrukaren för fem år måste ändra en del till gräsmark av den areal som tagits för annat bruk eller en motsvarande mängd på annan areal.
Till förgröningsstödet hör också en skyldighet att bevara skiften med permanent gräsmark i Naturaområdena.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab