Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
24.7.2015 / Landsbygdens Folk
Ännu oklart om åländsk Arla-mjölk
- Det datumet börjar bli nära nu. Men ingen av våra producenter har ännu meddelat att de slutar leverera till mejeriet i Jomala, säger Ålands Centralandelslags styrelseordförande Trygve Sundblom.
ÅCA hade frågan uppe på sitt styrelsemöte i onsdags.
- Men vi kunde inte diskutera saken närmare eftersom vi inte vet någonting, påpekar Sundblom.
Klart är däremot att mjölkproducenter som eventuellt börjar leverera till Arla utesluts som ÅCA-medlemmar, eftersom andelsägarna är skyldiga att sälja mjölken till sitt eget företag.
Den som lämnar ÅCA får sin andelsinsats tillbaka. Storleken på den beror på hur mycket mjölk de levererat. ÅCA:s eget andelskapital är nu ca 600.000 euro.
ÅCA:s styrelse har också fått medlemmarnas uppdrag att utreda en eventuell ombildning av mejeriandelslaget till aktiebolag.
- Den frågan måste få ta sin tid. Det finns många sidor av saken. Först måste styrelsen komma med sitt väl underbyggda förslag och sedan måste medlemmarna få tid att fundera, påpekar Sundblom.
En ombildning av ÅCA till aktiebolag skulle enligt grova upskattningar höja företagets värde till mellan 5 och 10 miljoner euro fördelat på i dagsläget ca 37 mjölkleverantörer.
Detta skulle göra aktierna betydligt mer värda än dagens andelsinstaser och därmed medverka till att knyta mjölkleverantöerna starkare till sitt mejeri. Å andra sidan skulle de också kunna sälja aktierna till ett högre pris så att helt nya intressenter kunde komma in i företaget.
- Och en ombildning av ÅCA till aktiebolag löser i alla fall inte mjölkproducenternas akuta likviditetskris, konstaterar ÅPF:s ordförande Tage Eriksson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab