Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
24.7.2015 / Landsbygdens Folk
EU-länder sågar valfri GMO-import
En övervägande del av medlemsländerna befarade störningar på den inre marknaden om enskilda länder börjar förbjuda användningen av GMO-soja eller -majs på sina områden. Den finländska delegationen yttrade sig också skeptiskt över förslaget.
EU-länderna har tidigare fått större frihet att bestämma över odlingen av genmodifierade grödor inom sina områden. Kommissionen vill fortsätta på samma linje och föreslår nationella särlösningar för importerade GMO-produkter som djurfoder och livsmedel.
Endast Ungern, Cypern och Lettland är beredda att svälja förslaget. Alla andra delegationer räknar med juridiska problem. Landsvisa GMO-tillstånd på marknaden för foder kan bli svåra att behärska, befarar medlemsländernas regeringar.
Ordförandelandet Luxemburgs jordbruksminister Fernand Etgen ska härnäst ta upp frågan i en arbetsgrupp. Det torde ändå bli mycket svårt att klubba igenom ett beslut i rådet mot bakgrunden av det kompakta motståndet.
Den ansvariga EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis försäkrade att handeln med GMO-foder skulle förbli fri. Det egentliga förbudet skulle enbart gälla själva användningen. Därmed störs den inre marknaden inte, enligt kommissionens uppfattning.
Kommissionens plan för nationell GMO-import stöter också på häftig patrull i EU-parlamentet. Det framgick av en diskussion senaste vecka med alla politiska grupper. Förslaget betecknas som oövertänkt och luddigt.
Parlamentets miljöutskott ska rösta om förslaget i medlet av oktober. Två veckor senare tas frågan till behandling i plenum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab