Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
24.7.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentets miljöutskott vill skärpa ammoniakmålen
Åtgärderna för att sänka gårdarnas utsläpp av ammoniak förutsätter dyrbara investeringar som små och mellanstora gårdar inte har råd med. Det omtvistade direktivet behandlas som bäst i EU-parlamentet. Parlamentets miljöutskott går in för bindande gränsvärden och kräver strängare utsläppsregler än kommissionen och medlemsländerna.
Miljöutskottets rapportör Julie Girling (konservativa) röstade röstade emellertid själv mot utskottets förslag. Hon betecknar de skärpta målsättningarna som orealistiska och svåra att genomföra.
En bred majoritet i utskottet kräver dessutom mål för utsläpp av kvicksilver och metan inom ramen för luftkvaliteten. Metan produceras framför allt av idisslare på grönbete. Utskottet vill införa nationella tak för metan och för kvicksilver.
Taket för metanutsläpp fick respit i utskottet från år 2025 till 2030 för att ge jordbruket en längre övergångstid. Strängare mål för metanutsläppen skulle sannolikt medföra att boskapen i högre grad än hittills måste hållas inomhus i anläggningar med filtersystem.
EU:s miljöministrar avvisade för sin del förslaget till gränsvärden för metanutsläpp vid sitt möte i juni. Finlands miljö- och jordbruksminister Kimmo Tiilikainen uttryckte också oro över de problematiska ammoniakmålen. Finland strävar efter ett nedsatt nationellt mål.
Miljöministrarna betonade att luftdirektivet inte får urvattnas. Å andra sidan måste målsättningarna slås fast på ett realistiskt sätt. Medlemsländerna har ännu inte enats om en gemensam linje om direktivet.
I rådet ligger ansvaret hos miljöministrarna men jordbruksministrarna har också krävt att få vara med och bestämma om utsläppsreglerna, eftersom jordbruket omedelbart berörs av direktivet. Diskussionerna i rådet befinner sig ännu i ett tidigt stadium och väntas ta fart under hösten.
Parlamentets jordbruksutskott har för sin del sågat förslaget till luftdirektiv. Enligt utskottet borde kommissionen grundligt omarbeta sitt förslag. Dessutom ska etappmålen för 2025 slopas.
Utskottet anser att tidigare nedskärningar inom jordbruket bör beaktas då utsläppsgränserna slås fast. Det borde också vara möjligt att klara nedskärningarna av ammoniakemissioner på ett möjligast kostnadseffektivt sätt.
Utskottet anser att metanutsläppen inte hör hemma i NEC-direktivet. Man vill att metanmålen ska strykas ur direktivet, då EU:s klimatmålsättningar redan föreskriver sänkta metanutsläpp.
I oktober ska parlamentet rösta om de nationella målen i plenum. EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans räknar emellertid med svåra och långvariga förhandlingar innan institutionerna kan enas om direktivet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab