Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
14.7.2015 / SLC
Luke: Exporten av skogsindustriprodukter ökade under början av året
Exporten av skogsindustriprodukter uppgick till 3,9 miljarder euro under perioden januari–april, en ökning med fyra procent jämfört med året innan. Under samma period var importen av trä 2,9 miljoner kubikmeter, en minskning med åtta procent från föregående år. Skogsindustrins utrikeshandelssiffror framgår från Naturresursinstitutets statistik.
 
I april exporterades skogsindustriprodukter från Finland värda 1,03 miljarder euro. Detta var det största värdet av export under en månad under de senaste tre åren.
 
Under perioden januari–april exporterades skogsindustriprodukter för 3,90 miljarder euro. Trots att den reella tillväxten från föregående år uppgick till fyra procent, stannade vi ändå tre procent under genomsnittet för de senaste tio åren (deflation: partiprisindex, 1949=100). Skogsindustriprodukterna utgjorde under början av året 22 procent av det totala värdet av den finländska varuexporten.
 
Skogsindustrins viktigaste exportartikel var papper, som stod för 40 procent av skogsexportens värde. Kartong stod för 20 procent och massa för 16 procent av exporten. Trävaruindustrins viktigaste exportprodukt var sågvirke, vars andel av skogsindustrins totala export uppgick till 13 procent.
 
Under perioden januari–april importerades skogsindustriprodukter till ett reellt värde av 0,45 miljarder euro.
 
Träimporten har minskat
 
I april importerades 0,74 miljoner kubikmeter trä till Finland, vilket motsvarade den genomsnittliga träimporten per månad under början av året. Ryssland stod för 85 procent av importen av trä.
 
Träimporten stannade på 2,95 miljoner kubikmeter under perioden januari–april. Mängden minskade med åtta procent jämfört med föregående år och var 32 procent lägre än genomsnittet för de föregående tio åren.
 
Under perioden januari–april var 59 procent av det trä som importerades till Finland massaved. Mest importerade vi björkmassaved, mängden uppgick till 1,37 miljoner kubikmeter. Flis stod för 29 procent av träimporten. Importen av timmer till Finland har redan länge varit ganska begränsad, och under början av året stannade dess andel på sex procent.
 
Finland exporterade 0,32 miljoner kubikmeter trä under perioden januari–april, och mängden minskade med drygt en fjärdedel jämfört med ett år tidigare. Träexporten har främst utgjorts av tall och riktat sig närmast till Sverige.
 
Ytterligare information:

Luonnonvarakeskus 
Forskare Aarre Peltola, tfn 029 532 5468

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab