Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
3.7.2015 / Landsbygdens Folk
Största fältdagen på Västankvarn någonsin
Till påseende finns försöksytor med alla de vanligare grödorna på samma ställe och specialväxter. På försöksytorna kan man jämföra resultatet av olika åtgärder på samma gröda. Utställarna har dubbelt så många egna demorutor som tidigare, liksom det finns maskiner i arbetsdemonstrationer, nyheter på maskinavdelningarna och mångsidigare innehåll på kunskapsavdelningarna.
- Utställningen riktar sig i synnerhet till jordbrukare som vill satsa seriöst på sin växtodling, säger utställningschefen Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap. Utställarna har också hämtat en hel del av sitt eget kunnande till demorutorna, vilket redan tillför fackkunskap i sig.
Årets fältdag har bland annat ett stort utbud av fång- och saneringsgrödor. Att de redan nu rönt ett stort intresse är enligt Partrik Erlund en positiv överraskning.
- Jag skulle säga att vi nu börjar närma oss de rätta förutsättningarna för att utveckla växtproduktionen i Finland, säger han.

Grundförutsättningarna måste vara i skick
Fältdagen försöker först och främst nå ut med budskapet att växtodlingens grundförutsättningar måste vara i skick på gården. Dessutom vill man visa fram och berätta om olika möjligheter och verktyg som hjälper till att höja lönsamheten.
Avsikten är att kunna ge en heltäckande bild av vad de företagare som är framgångsrikast i sin växtodling gör annorlunda än andra.
- Den framgångsrikaste fjärdedelen i ProAgrias ekonomiuppföljning skördar cirka 600 kilo mer spannmål per hektar än landets medeltal, medan kostnadsnivån per hektar i allmänhet är 90 euro lägre, påpekar kundchefen vid ProAgria Eteläsuomi Timo Mallinen.
För en gård med 100 hektar odling innebär det här redan en rejäl summa pengar.
- Ett gemensamt drag för de framgångsrika gårdarna verkar vara ett ständigt utvecklande av kunnandet, höga ambitioner och ekonomisk uppföljning, fortsätter Timo Mallinen.
Enligt honom bör man förhålla sig fördomsfritt till den tekniska utvecklingen, odlingstekniska nyheter är ofta berättigade, men två villkor bör vara uppfyllda: Således måste grundförutsättningarna för odling vara i skick och ekonomin bör följas upp.
- Ekonomins betydelse i växtodlingen kan inte betonas för mycket. Den ekonomiska uppföljningen måste föras ända till sortjämförelserna. Att jämföra resultatet enbart baserat på beskattningsuppgifterna räcker inte för att kunna bedöma vad man ska satsa på och vad man bör avveckla, om man ställer målen högt, säger Timo Mallinen.
Enligt honom är det fortfarande för många jordbrukare som inte räknar sina produktionskostnader tillräckligt noggrant.

Greppa marknaden
Spannmålsmarknaden väckte intresse hos publiken på den förra fältdagen 2013. Seminarietältet med temat "Greppa marknaden" var fullsatt under föredragen. Inte minst av den orsaken satsar arrangörerna på samma tema också i år.
- Det här året har vi också många experter på plats, bland annat den franska marknadsorganisationen Agritels ledande marknadsexpert François Thaury, berättar Timo Mallinen. Han har jobbat med spannmålsmarknaden i flera årtionden.
I sitt föredrag på seminariet Greppa Marknaden analyserar Thaury spannmåls- och oljeväxtmarknaden och delger sin uppfattning om vilken slags marknadsföringsplan odlaren drar nytta av. Han håller sitt föredrag på engelska.
En nyhet för i år är att det kommer att finnas en speakers’ corner, där exempelvis utställarna kan agitera för sina produkter eller besökarna kan dela med sig av sin kunskap och sina åsikter.

Sevärt för mjölk-, kött- och ekogårdar
Fältdagens arrangörer får ofta frågan, om det finns någonting att bekanta sig med för mjölk- och ekogårdar.
- Och det finns det, kan Patrik Erlund svara.
Bland specialväxterna finns således en hel del proteingrödor med. I sammanhanget kan nämnas försök med exempelvis sojabönor, fodermajs, rågvete och höstkorn.
- Man skulle kunna odla mera rågvete än vi gör i dag, säger Patrik Erlund. Grödan ger bra skördar och ställer inte så stora krav. En orsak till att man kanske tvekar att satsa på rågvete kan vara odlingssäkerheten.
Han uppmanar mjölk- och köttgårdarna att bekanta sig med sortjämförelserna, vilka sorter som ger skörd och av vilken kvalitet.
Ännu bör nämnas en intressant ruta med en ny gröda, jordbearbetningsrättika. Så som de flesta övriga grödorna har också den varit sen i år, men de plantorna har redan hunnit utveckla långa rötter när man jämför med storleken.
- För ekogårdar visar vi upp resultaten av våra ekologiska försök i Lovisa som innehåller viktig information om ekologiska sorter. Dessutom öppnar Västankvarn gårds, år 2014 byggda, 2-robots lösdriftsladugård sina dörrar för besökarna.
För att finansiera fältdagen i år betalar deltagarna 10 euro för att komma in. Målet i år är 4.000 besökare. Fältdagen öppnar portarna klockan 9.00 och håller på till klockan 17.00.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab