Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
3.7.2015 / Landsbygdens Folk
Miljövänligaste lantbruket belönades i Hyvinge
I prismotiveringen sägs bland annat att vinnarna har effektiverat användningen av gödsel och återvinningen av näringsämnen samt förbättrat markstrukturen. Tävlingen ordnades i år för sjätte gången och som arrangörer stod WWF, MTK och SLC.
- Det viktigaste i miljöarbetet är att det utförs på ett övergripande sätt och därför tar vi hänsyn till miljöaspekterna i hela vår verksamhet. För oss är miljövänlighet också ett trumfkort i marknadsföringen av gårdens produkter, säger Markus Eerola.
Minna Sakki-Eerola konstaterar att man också i caféet, som är inrymt i gårdens gamla ladugård, verkar enligt principerna för hållbar utveckling genom att prioritera ekologiska- och säsongsprodukter.
Paret Eerola odlar bland annat höst- och vårvete, havre, korn, ärter och bovete på sammanlagt 340 hektar.
- Knehtilä gård är ett ypperligt exempel på en gård där miljöfrågorna har integrerats i den dagliga verksamheten. Det finns flera exempel på goda åtgärder, bland annat att man konstruerat skyddszoner för att förhindra att marksubstanser och näringsämnen som bundits till dessa sprids till vattendragen, berömmer WWF:s naturskyddsexpert Elina Erkkilä.
I Palojoki å som flyter genom gården har åbädden iståndsatts i samarbete med föreningen Virtavesien hoitoyhdistys. Förutom att erosionen minskat har man fått tillbaka ett öringsbestånd i ån.
- På Knehtilä gård har man förverkligat många fungerande lösningar för att effektivera energi- och materialförbrukningen och samtidigt satsat på markens bördighet. Miljön och naturen har beaktats på ett övergripande sätt i matproduktionen, säger MTK:s miljödirektör Liisa Pietola.
SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg understryker att ett långsiktigt miljöarbete inom lantbruket håller landsbygden levande och bevarar mångfalden.
- Vi behöver fler goda exempel i likhet med Knehtilä gård för att visa hur produktionen kan utvecklas på ett hållbart sätt. Det ligger i såväl jordbrukarens som det övriga samhällets intresse att ta hand om verksamhetsmiljön, det vill säga jordmånen och naturen, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
Vinnarna i den finländska tävlingen deltar i en tävling för hela Östersjöområdet, där internationella domare utser en vinnare bland de nationella kandidaterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab