Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.7.2015 / Landsbygdens Folk
EU nådde samförstånd om utsläpp från pannor
Rådet och parlamentet ska ännu officiellt anta direktivet innan det träder i kraft. Direktivet slår fast gränsvärden för utsläpp från befintliga och nya förbränningsanläggningar med en effekt av 1-50 megawatt.
Gränsvärdena för partiklar från de minsta förbränningsanläggningarna blir betydligt strängare än vad dagens finländska lagstiftning föreskriver. Gränsen ligger i fortsättningen på högst 50 milligram per kubikmeter rökgas.
Nya förbränningsanläggningar berörs starkare av begränsningarna än befintliga anläggningar. Direktivet gäller bland annat anläggningar hos fjärrvärmebolag, växthus och sågverk.
Gränsvärdena gäller inte anläggningar med en drifttid under 500 timmar om året. Undantag beviljas också befintliga anläggningar med en drifttid under 1.000 timmar om året, om de används under synnerligen kalla perioder.
De långa övergångsperioderna är bra för Finland. Även om gränsvärdena blir strängare kan vi undgå förtida investeringar, konstaterar jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Enligt förslaget gäller en övergångsperiod för små förbränningsanläggningar med en effekt av mindre än 5 megawatt fram till år 2030. Större anläggningar kan användas fram till 2025.
En stor del av de finländska anläggningarna når slutet på livscykeln före övergångsperiodens slut. Finland fick också in ett tidsbegränsat undantag för pannor som huvudsakligen använder biomassa som bränsle.
För sådana pannor sträcker sig övergångsperioden till 2030, ifall de ligger i områden där gränsvärdena för luftkvaliteten inte överskrids. I Finland gagnar detta undantag befintliga anläggningar med en effekt av 5-10 megawatt.
Enligt minister Tiilikainen har Finland aktivt kunnat påverka de tidsbegränsade undantagen så att utsläppen kan sänkas på ett kostnadseffektivt sätt. Han betecknar slutresultatet som en god kompromiss.
I Finland förorsakar direktivet framför allt förändringar i små förbränningsanläggningar (1-10 MW), som hittills har stått utanför tillämpningsområdet för den nationella lagstiftningen.
I praktiken innebär direktivet att utrustningen för rening av rökgaser måste förnyas eller effektiveras i omkring 300 förbränningsanläggningar som använder biomassa som bränsle. Om inte, måste anläggningen läggas ned senast år 2030.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab