Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.8.2002 08:37:05 / LF
Billig importspannmål översvämmer marknaden
EU-kommissionen förhandlar om spannmålstull

EU-kommissionen har fått medlemsländernas mandat att förhandla fram nya spannmålstullar. Flera EU-länder har med Frankrike i spetsen krävt en förändring av beräkningsgrunderna för tullsatsen. Anledningen är att billig importspannmål från Ukraina håller på att översvämma EU-marknaden.
En specialkommission trumfade igenom beslutet med kvalificerad majoritet. Bara Spanien och Sverige röstade emot. Kommissionen har därmed lyckats jämka samman de olika viljorna inom unionen. Målet är att ersätta det nuvarande systemet med kvoter och fasta tullar.
Frankrike avvisade ursprungligen en kvotlösning. Fransmännen fruktar att kvoterna inte går att realisera utan långvariga och omständiga förhandlingar med WTO.
EU:s nuvarande principer för beräkning av importtullen för spannmål har kraftigt kritiserats, inte minst av Frankrike. Systemet baserar sig på prisnoteringar på spannmålsbörsen i Chicago. Den amerikanska börsen beaktar emellertid inte de tidvis mycket låga priserna på spannmål från bland annat Ukraina.
Detta har resulterat i missvisande beräkningar. Importtullarna har blivit på tok för låga, och stämmer inte överens med det reella världsmarknadspriset. EU har tidvis översvämmats av billig spannmål från öster. Det har rubbat balansen på spannmålsmarknaden och gjort EU till en nettoimportör.
De europeiska lantbruksorganisationerna COPA och COGECA har länge krävt att EU-kommissionen vidtar åtgärder för att hålla den ökande östimporten i schack.
EU-kommissionen vill nu införa ett system med kvoter och fasta tullar. Kommissionen begärde därför EU-rådet om förhandlingsmandat om en kvotlösning.
– Vi har goda argument att lägga fram för våra WTO-partner, säger en talesman för EU-kommissionen.
Kommissionen har nu 90 dagar på sig att förhandla bilateralt med sina handelspartner. Med spannmålsexportörerna Argentina, USA, Australien, Ukraina och Ryssland ska mängder och tullsatser manglas fram. I förhandlingarna ska de historiska rättigheterna för varje land respekteras, understryker EU-kommissionen. Lyckas förhandlingarna inte inom de föreskrivna 90 dagarna, kopplas WTO in i diskussionerna.
EU tillbakavisar samtidigt beskyllningar från bland annat Ryssland om att unionen skulle vara på väg att införa importrestriktioner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab