Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.4.2015 / Landsbygdens Folk
Nya hästköttskojare greps i europeisk storrazzia
Ligan handlade med utrangerade hästar som egentligen skulle slaktas och förstöras. Hästarnas pass och veterinärmedicinska data förfalskades efter slakten, så att köttet kunde säljas med präktig vinst.
Enligt det juridiska samarbetsorganet Eurojust i Haag har 26 personer gripits i sammanhanget, medan 200 hästar har konfiskerats. Det mesta tyder på att olagligt kött från 4.700 hästar hamnade i livsmedelskedjan mellan åren 2011 och 2013.
De flesta misstänkta personerna har gripits i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Men härvan sträcker också ut sina tentakler till Irland, Luxemburg och Storbritannien.
Medlemmarna i det organiserade nätverket hade förfalskat dokument, bland annat hästpass, som gjorde det möjligt att sälja det otjänliga hästköttet till handeln. En belgier har varit den drivande kraften bakom verksamheten, uppger Eurojust.
Fyra belgier greps nyligen i Frankrike, bland dem också ligans misstänkta huvudperson. Enligt belgiska medier slaktades hästarna i det franska departementet Bouches-du-Rhône kring Marseille.
I Nederländerna har myndigheterna genomsökt femton företag och gripit tre misstänkta personer. De franska polismyndigheterna har bekräftat att de gripna personerna ska utelämnas till Frankrike.
I razzior i Irland, Luxemburg och Storbritannien påträffades kontanter till ett värde av 37.000 euro, läkemedel och 800 hästpass. Den brittiska polisen har startat en egen utredning. Tvåhundra hästar ska också undersökas av veterinärer.
De första spaningarna i fallet inleddes redan år 2012 i belgiska Arlon och franska Marseille. Snart väcktes misstankar om kriminella kontakter i andra länder, vilket föranledde myndigheterna i de berörda länderna att utvidga samarbetet.
Samtliga berörda länder beslöt i samarbete med Eurojust att genomföra en gemensam aktionsdag med samordnade razzior. Senaste fredag slog polisen till överallt och genomsökte misstänkta företag och kontor.
Enligt myndigheterna finns det inget som helst samband mellan ligan kring Marseille och skandalen med hästlasagne som avslöjades 2013. Detta är ett helt separat fall av gränsöverskridande, kriminell verksamhet, understryker Eurojust.
En av huvudpersonerna i den förra skandalen dömdes nyligen till två och ett halvt års fängelsestraff i Nederländerna. Partihandlaren hade exporterat 330 ton hästkött som nötkött till flera EU-länder, bland dem också Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab