Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.4.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet föreslår central ekobyrå i EU
Bedrägerier är ett problem inom den växande ekologiska sektorn. Det är inte ovanligt att mindre nogräknade aktörer försöker marknadsföra produkter till högre priser under ekologisk täckmantel, fastän det i själva verket handlar om konventionell vara.
Man kan inte heller vara säker på att utländska ekoprodukter uppfyller den utlovade ekostandarden. Fiffel och fusk skadar EU:s ekologiska producenter och skamfilar branschens goda rykte.
Den tyska EU-parlamentarikern Martin Häusling (grön) är föredragande rapportör för den nya ekoförordningen och formulerar EU-parlamentets åsikt. Häusling är själv jordbrukare och driver en ekologisk gård i Tyskland.
Enligt den tyska tidningen Die Tageszeitung föreslår Häusling en central europeisk ekobyrå med uppgift att samordna information och aktiviteter i misstänkta bedrägerifall med ekologisk mat. Byrån skulle vara ansvarig för fall som sträcker sig över flera medlemsländer eller till länder utanför EU. Enligt Häusling brister det fortfarande i konsumentskyddet när det gäller ekolivsmedel.
Flera exempel visar att medlemsländerna inte agerar konsekvent. Åtgärderna varierar från land till land. En central ekobyrå skulle gynna utbytet av information och avskräcka bedragare, resonerar Häusling.
EU-byrån skulle också hålla ett öga på de nationella kontrollmyndigheterna i länder som exporterar ekologiska produkter till EU. Enligt Häusling sköts inspektionerna av EU:s byrå för livsmedels- och veterinärfrågor, men det brister på personalsidan.
Byrån har bara två personer som arbetar med den ekologiska sektorn. Den föreslagna ekobyrån skulle i inledningsfasen bemannas med mellan 20 och 50 anställda.
Die Tageszeitung tror att Häuslings förslag har goda chanser att gå igenom, eftersom en majoritet i parlamentet i regel stöder rapportörens förslag. Representanter för den konservativa EPP-gruppen har åtminstone inte direkt avvisat initiativet.
Häusling föreslår som väntat många ändringar i kommissionens häftigt kritiserade förslag till ny ekoförordning. Han vill ta bort gränsvärdena för växtskyddsmedel och tillåta utsäde och ungdjur från konventionell produktion.
Det är ännu oklart när parlamentets jordbruksutskott kan rösta om Häuslings rapport. Ärendet brådskar, eftersom medlemsländerna och parlamentet borde enas om en lösning under sommaren. Det lettiska ordförandeskapet har lovat att försöka sammanställa ett kompromissförslag för medlemsländerna senast i maj.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab