Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
29.4.2015 / SLC
Mavi: Kostnaderna för Landsbygdsverkets informationssystem har hållits i styr
Pressmeddelande. Publicerad: 29.04.2015 kl. 11:27 
Maaseutuvirasto/Landsbygdsverket
 
Informationssystemen spelar en framträdande roll när jordbruks- och landsbygdsstöden verkställs. Också Landsbygdsverkets åligganden och förvaltningstjänster baserar sig på informationssystem. Utåt syns informationssystemen i form av e-tjänster för förvaltningens kunder. Viputjänsten för jordbrukare och Hyrrä som är avsedd för projekt-, företags- och strukturstöd är sådana tjänster.
 
Utgifterna för informationsförvaltning är Mavis största enskilda omkostnadspost årligen. År 2014 uppgick kostnaderna för Mavis verksamhet till sammanlagt 27,5 miljoner euro. Omkring 54 % av de här kostnaderna gick till IT-verksamhet.
 
År 2014 omarbetades informationssystemen som ett led i förberedelserna för den nya programperioden. En ny stödtillämpning konstruerades för att betjäna den elektroniska förvaltningen av jordbrukarstöd. Motsvarande utvecklingsarbete skedde i fråga om e-förvaltningen av företags-, projekt- och strukturstöd. Utåt syntes satsningarna i form av elektroniska ärendetjänster som förvaltningens kunder anlitar. Inom Mavis dataförvaltning satsar man förutom på de centrala informationssystemen också på interoperabilitets- och plattformstjänster.
 
Lägre kostnader än i Sverige

Finland använder betydligt måttligare summor till informationssystem än andra länder i Europa. Som exempel kan nämnas att i Finland är de sammanlagda kostnaderna för att utveckla stödtillämpningen, genom vilken jordbrukarstöden administreras, och e-tjänster för jordbrukare  12 miljoner euro. I Sverige är den totala budgeten för motsvarande system för jordbrukarstöd ungefär tre gånger så stor.
 
Mångdubbelt större än i Finland och Sverige är budgeten i Storbritannien, där man har ambitionen att skapa ett informationssystem som stöder en helt och hållet elektronisk förvaltning av jordbrukarstöden. Budgeten är nästan 215 miljoner euro. På grund av tekniska problem beslöt man i Storbritannien i mars att införandet av systemet skulle senareläggas. Man gick i stället in för att stödansökan i huvudsak sker på papper och kompletteras med e-tjänster.
 
EU:s utbetalande organ möts vid IKT-konferens i Finland

EU:s utbetalande organ svarar för användningen av jordbruksfondens (EGFJ) och landsbygdsfondens (EJFLU) medel. I Europa finns det 81 utbetalande organ. I Finland sköter Landsbygdsverket uppgiften som EU:s utbetalande organ och betalar bl.a. jordbrukarstöden samt företags- och projektstöden för landsbygden.
 
De utbetalande organen behandlar med regelbundna mellanrum IKT-frågor vid Panta Rhei-samarbetskonferenser som ordnas i olika länder. Syftet med konferenserna är att IKT-personalen vid de utbetalande organen ska kunna utbyta information och erfarenheter. Det övergripande målet är att utveckla verkställandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
 
Panta Rhei-konferensen hålls den här gången i Finland. Vid den tre dagar långa konferensen i Levi 4–6.5.2015 samlas omkring 100 IKT-sakkunniga från de utbetalande organen i Europa samt företrädare för EU-kommissionen och EU:s revisionsrätt. Ett aktuellt diskussionstema är den nya programperiodens början och verkställandet av stödsystemen. Andra teman är bl.a. informationssäkerhet och IT-strategier. Landsbygdsverket svarar för konferensarrangemangen.
 
Ytterligare upplysningar:
Överdirektör Leena Tenhola
0295 31 2448
 
Dataadministrationschef Jani Alkava
0295 31 2314
fornamn.efternamn@mavi.fi


Landsbygdsverket (Mavi) verkställer jordbrukarstöd, företags- och projektstöd för landsbygden samt marknadsstöd kundorienterat och utvecklar förvaltningsservicen. Vi handleder, råder och utbildar NTM-centralerna, kommunernas samarbetsområden och de lokala aktionsgrupperna som betjänar våra kunder. Vi ansvarar för användningen av nationella stödmedel och medel ur EU:s jordbruksfond och landsbygdsfond. Mavi är det utbetalande organet i Finland. Vi administrerar årligen EU-stöd och nationella stöd till ett sammanlagt belopp på över två miljarder euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab