Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.8.2002 08:39:12 / LF
Ny framstöt mot djurtransporter
Djur transporteras kors och tvärs över Europa trots att de flesta länder har tillräckligt med kött för sina konsumenter. Ofta sker transporterna under vidriga förhållanden. För att förkorta de långa transporterna vill en svensk utredare avskaffa EU:s exportbidrag.
Att kartlägga djurtransporterna inom EU är knepigt. Det har den svenska miljöpartisten och riksdagsledamoten Gudrun Lindvall fått erfara. Hon gör jobbet vid sidan av sitt politiska uppdrag. En statlig utredning ska vara klar till årsskiftet, är det tänkt.
Till sin hjälp har hon en sekreterare och en grupp experter, bland dem flera veterinärer. Arbetet försvåras av att statistiken är bristfällig och inte har ställts samman tidigare.
Under utredningens gång har Gudrun Lindvall fått gehör på många håll i Europa. Hon vill genom politiska styrmedel förkorta transportvägarna betydligt för Europas djur, framför allt genom att exportbidragen dras in.
Också i Finland har motstånd mobiliserats mot de plågsamma djurtransporterna. Bland annat har VD Eino Simonen från Livsmedelsbranschens transportföretagare krävt att exportstödet för levande djur dras in.
Finland betecknas som ett mönsterland vad gäller djurtransporter. Här sker transporterna med specialutrustade fordon. Dessutom finns medicinsk hjälp för djur som insjuknat eller har skadats under transporterna. Reglerna om transporttider och tillsyn av djuren efterlevs noga.
Det gröna blocket inom EU har redan länge av etiska skäl efterlyst en reform av lagstiftningen för långa och plågsamma djurtransporter, men hittills har man inte fått mycket genklang för sina krav. På senare tid har emellertid attityderna mjuknat.
Också mul- och klövsjukeepidemin har påverkat opinionerna i en gynnsammare riktning. Den omfattande “boskapsturismen” i Mellaneuropa anses vara orsaken till att epidemier blixtsnabbt kan spridas över hela kontinenten.
Också EU:s agrarministrar och Europaparlamentet har påtalat problemet. Särskilt under mul- och klövsjukeepidemin började de långa djurtransporterna kors och tvärs genom Europa att ifrågasättas.
EU:s vetenskapliga kommitté för djurskydd har föreslagit skärpta regler för långa djurtransporter. I en rapport rekommenderar kommittén ändringar i maxtiderna och lastutrymmet. Dessutom understryks vikten av åtgärder för att hindra spridningen av smittosamma sjukdomar i samband med djurtransporter.
I grunden föreskriver EU:s direktiv från 1995 en övre gräns på åtta timmar, men i praktiken innehåller direktivet så många kryphål att gränsen kan överskridas helt lagligt.
Om fordonet uppfyller vissa krav, är det tillåtet att till exempel transportera nötkreatur och får i 29 timmar, inklusive en timmes rast efter 14 timmar. Grisar får transporteras 24 timmar utan stopp, om djuren har tillgång till vatten i transporten.
Djurtransporterna är en kontroversiell fråga, där etik vägs mot kostnader. Någon ovillkorlig åttatimmarsregel är ännu inte i sikte. Men en rad skärpningar föreslås det alltså bli i den nuvarande lagstiftningen.
De största problemen vid tillämpningen av transportreglerna anses vara medlemsländernas bristande övervakning.
Få kontrollerar hur reglerna tillämpas i praktiken, och syndarna åker sällan fast. Dåliga fordon, bristande ventilation och brutal hantering hör till vanligheterna. Transporter kan ibland pågå upp till 70 timmar.
EU-rapporten pekar också på att djurtransporterna ökar riskerna för spridningen av epidemiska sjukdomar. Man rekommenderar därför att kontakten mellan transporterade djur och andra djur reduceras till ett minimum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab